Jak przygotować domową przyprawę do piernika?
pixabay.com

Jak przygotować domową przyprawę do piernika?

Przyprawa do piernika to nie tylko składnik wielu świątecznych wypieków, ale także dodatek do grzańca, zimowej konfitury, pralinek czy likieru. Domowa przyprawa do piernika jest o wiele zdrowsza, naturalna i bardziej wyrazista w smaku niż ta kupiona w sklepie. Jak przygotować domową przyprawę do piernika?

Domowa przyprawa do piernika - składniki

  • 3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka zmielonego pieprzu,
  • 1,5 łyżeczki wyłuskanych nasion kardamonu,
  • 3 łyżeczki mielonego, suszonego imbiru,
  • 3 łyżeczki zmielonych goździków (w przypadku całych goździków należy utłuc je w moździerzu),
  • 40 g kory cynamonu (lub 4 łyżeczki zmielonego cynamonu),
  • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego,
  • anyż – wyłuskane ziarenka z jednej gwiazdki.

Domowa przyprawa do piernika - sposób przygotowania

Do połączenia składników użyj elektrycznego młynka, moździerza lub blendera.


Pamiętaj, że domowe pierniki lub ciasto piernikowe należy przygotować na około trzy tygodnie przed świętami. Dopiero po takim czasie ciasto piernikowe osiąga najlepszy smak i konsystencję.


Domowa przyprawa do piernika zachwyca naturalnym smakiem i niesamowitym aromatem.

Następny artykuł