Smakosze.pl Przepisy Jak przyrządzić smaczną grillowaną rybę? Jaka ryba nadaje się na grilla?
pixabay.com

Jak przyrządzić smaczną grillowaną rybę? Jaka ryba nadaje się na grilla?

25 marca 2022

Jakie ryby nadają się na grilla?

Należy zadbać o to, aby ryba na grilla była świeża - najlepsza jest świeżo złowiona lub schłodzona. Ryba, która jest rozmrażana, a następnie grillowana staje się podatna na przyspieszony rozkład i utratę smaku. Kolejnym kryterium selekcji powinna być zawartość najcenniejszego składnika odżywczego - kwasu omega-3 występującego głównie w rybach. Ryby, które są polecane na grilla ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych (w 100g) to: halibut 0,4 g, łosoś 1,8 g, Sardynki  1,4 g, makrela 1,0 g, tuńczyk 0,7 g, dorsz 0,1 g, a od pewnego czasu również - ogólnie dostępne i sprowadzane z Azji - panga i tilapia to zaledwie około 0,08 g kwasów tłuszczowych w 100 gramach ryb tych dwóch gatunków.

Składniki potrzebne do przygotowania ryby z grilla

  • 1 łyżka ziół np. koperek, tymianek, estragon,

  • 1-2 kg świeżej ryby,

  • 2 łyżki soku z cytryny,

  • pieprz,

  • 4 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania ryby z grilla

Krok pierwszy: należy wyczyścić wnętrze wraz z łuskami ryby, umyć, osuszyć, a następnie nakroić rybę w kilku miejscach.

Krok drugi: z ziół, soku z cytryny, pieprzu oraz oliwy przygotowujemy marynatę.

Krok trzeci: rybę, która jest ponacinana, należy zamoczyć w zalewie na co najmniej jedną godzinę.

Krok czwarty: ułożyć rybę na folii aluminiowej pokrytej oliwą z oliwek. Zaleca się pieczenie (na grillu) przez około 30 minut. Podczas pieczenia należy odwrócić rybę i posmarować ją masłem i marynatą.

Obserwuj nas w
autor
Dzięciołowska Marcelina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy