Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To najlepszy żurek jaki zjesz. Każdy talerz ma w sobie moc nie z tej ziemi
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 15.04.2025 16:29

To najlepszy żurek jaki zjesz. Każdy talerz ma w sobie moc nie z tej ziemi

żurek na talerzu
Fot. youtube.com/QuickCooking2021

Ten domowy żurek to eksplozja smaku. Składają się na niego precyzyjnie dobrana kompozycja mięs oraz dobry zakwas. Zupa jest bogata, treściwa i bardzo smaczna.

Domowy żurek na zakwasie

Żurek to zupa, którą przygotowujemy na zakwasie z mąki. W przeciwieństwie do barszczu białego, który powstaje z mąki pszennej, do żurku używamy żytniej. Dobrze przygotowana, taka zupa to harmonia przede wszystkim kwaśnego smaku zakwasu oraz mocnego umami z mięs, których używamy

Warto więc zwrócić uwagę na odpowiednią kompozycję tych ostatnich. W naszym żurku na białej kiełbasie wykorzystujemy także boczek i kiełbasę czerwoną. Można też dodać pokrojone w kostkę plasterki szynki, jeśli starzeją się nam w lodówce.

krojenie boczku
Fot. youtube.com/QuickCooking2021
Za taką pisankę możesz dostać nawet 800 zł. Warto się spieszyć

Żurek na Wielkanoc

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Gotuj z Ewą. Autorka dodaje do swojego żurku dodatkowo vegetę. Jednak dodatek ten może zaburzyć równowagę smaków słodkiego i kwaśnego, od którego zależy jakość prawdziwego żurku.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 l zakwasu na żurek
  • 2 pęta kiełbasy
  • 5 pętek surowej białej kiełbasy
  • 200 g wędzonego parzonego boczku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • Liście laurowe i ziele angielskie
  • Majeranek
  • Opcjonalnie – 200 ml śmietany 12%
  • Sól, pieprz, majeranek
składniki na żurek
Fot. youtube.com/QuickCooking2021

Żurek z białą kiełbasą

Do dużego garnka nalewamy 3 l wody. Wrzucamy włoszczyznę pokrojoną w mniejsze kawałki. Z zielem angielskim i liśćmi laurowymi zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Dodajemy białą kiełbasę.

Boczek kroimy w plastry grubości 5-6 mm, a następnie w słupki. Czerwoną kiełbasę dzielimy na plastry. Na zimną patelnię kładziemy boczek i ustawiamy moc palnika na średnią.

Kiedy boczek zacznie się wytapiać, zmniejszamy ogień i wrzucamy kiełbasę. Smażymy, aż tłuszcz wytopi się z mięs. Dodajemy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

smak na żurek
Fot. youtube.com/QuickCooking2021

Kiedy cebulka stanie się szklista, zawartość patelni przerzucamy do garnka. Patelnię deglasujemy – chochlą wody z garnka przepłukujemy ją i zlewamy zawartość do zupy.

Białą kiełbasę nakłuwamy widelcem. Gotujemy wszystko razem przez 15-20 minut. Zakwas dokładnie mieszamy i dodajemy do zupy.

Do garnka dodajemy 2-3 łyżki majeranku. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę gotujemy jeszcze przez 5 minut. Można także zabielić ją śmietaną – wtedy również robimy to na kilka minut przed końcem gotowania.

Wypróbuj też przepisy na pasztet sprzed stu lat i zupę chrzanową z wędzonym łososiem.

żurek z czosnkiem
Fot. youtube.com/QuickCooking2021