To najlepszy żurek jaki zjesz. Każdy talerz ma w sobie moc nie z tej ziemi

Ten domowy żurek to eksplozja smaku. Składają się na niego precyzyjnie dobrana kompozycja mięs oraz dobry zakwas. Zupa jest bogata, treściwa i bardzo smaczna.
Domowy żurek na zakwasie
Żurek to zupa, którą przygotowujemy na zakwasie z mąki. W przeciwieństwie do barszczu białego, który powstaje z mąki pszennej, do żurku używamy żytniej. Dobrze przygotowana, taka zupa to harmonia przede wszystkim kwaśnego smaku zakwasu oraz mocnego umami z mięs, których używamy.
Warto więc zwrócić uwagę na odpowiednią kompozycję tych ostatnich. W naszym żurku na białej kiełbasie wykorzystujemy także boczek i kiełbasę czerwoną. Można też dodać pokrojone w kostkę plasterki szynki, jeśli starzeją się nam w lodówce.

Żurek na Wielkanoc
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Gotuj z Ewą. Autorka dodaje do swojego żurku dodatkowo vegetę. Jednak dodatek ten może zaburzyć równowagę smaków słodkiego i kwaśnego, od którego zależy jakość prawdziwego żurku.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 l zakwasu na żurek
- 2 pęta kiełbasy
- 5 pętek surowej białej kiełbasy
- 200 g wędzonego parzonego boczku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- Liście laurowe i ziele angielskie
- Majeranek
- Opcjonalnie – 200 ml śmietany 12%
- Sól, pieprz, majeranek

Żurek z białą kiełbasą
Do dużego garnka nalewamy 3 l wody. Wrzucamy włoszczyznę pokrojoną w mniejsze kawałki. Z zielem angielskim i liśćmi laurowymi zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Dodajemy białą kiełbasę.
Boczek kroimy w plastry grubości 5-6 mm, a następnie w słupki. Czerwoną kiełbasę dzielimy na plastry. Na zimną patelnię kładziemy boczek i ustawiamy moc palnika na średnią.
Kiedy boczek zacznie się wytapiać, zmniejszamy ogień i wrzucamy kiełbasę. Smażymy, aż tłuszcz wytopi się z mięs. Dodajemy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Kiedy cebulka stanie się szklista, zawartość patelni przerzucamy do garnka. Patelnię deglasujemy – chochlą wody z garnka przepłukujemy ją i zlewamy zawartość do zupy.
Białą kiełbasę nakłuwamy widelcem. Gotujemy wszystko razem przez 15-20 minut. Zakwas dokładnie mieszamy i dodajemy do zupy.
Do garnka dodajemy 2-3 łyżki majeranku. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę gotujemy jeszcze przez 5 minut. Można także zabielić ją śmietaną – wtedy również robimy to na kilka minut przed końcem gotowania.
Wypróbuj też przepisy na pasztet sprzed stu lat i zupę chrzanową z wędzonym łososiem.






































