Smakosze.pl Przepisy Jak ugotować dobry bigos wigilijny?
canva/Darius Dzinnik

Jak ugotować dobry bigos wigilijny?

23 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na wyjątkową potrawę wigilijną? Przygotuj postny bigos z suszonymi grzybami i śliwkami, a wszyscy goście będą zachwyceni. Jaki doprawić bigos? Jak ugotować dobry bigos wigilijny?

Bigos kojarzy nam się głównie z mięsnym daniem, który przygotowujemy na Boże Narodzenie lub Wielkanoc. Postny bigos wigilijny jest jednak równie smaczny i aromatyczny dzięki suszonym grzybom, śliwkom i wielu innym przyprawom. Bezmięsny bigos będzie pyszną potrawą podczas uroczystej kolacji wigilijnej.

Dzień przed gotowaniem bigosu koniecznie namocz w zimnej wodzie suszone grzyby, aby zmiękły. Nie wylewaj również wody po moczeniu suszu, ponieważ jest bardzo aromatyczna i wykorzystasz ją do gotowania kapusty. Bigos ugotuj z białej i kiszonej kapusty i dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim i jałowcem. Nie zapomnij również o wytrawnym winie, które doda aromatu.

Na Wigilię przygotuj również wyborne kotlety rybne , które posmakują nawet najmłodszym członkom rodziny.

Przepis na bigos wigilijny

Składniki:

  • 1 kg kapusty białej

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • 80 g grzybów suszonych

  • 2 cebule

  • 200 g śliwek suszonych

  • 200 ml wina wytrawnego czerwonego

  • 4 liście laurowe

  • 8 ziaren ziela angielskiego

  • 4 goździki

  • sól, pieprz

  • 3 ziarna jałowca

  • olej roślinny

Jak ugotować dobry bigos wigilijny?

Dzień przed gotowaniem bigosu namocz grzyby suszone w zimnej wodzie i odstaw na całą noc. Kapustę białą poszatkuj, kiszoną odsącz z wody i również posiekaj na mniejsze kawałki. W jednym garnku podgotuj przez 15 minut kapustę białą, w drugim kiszoną, następnie odsącz je z wody.

W dużym garnku zeszklij na oleju posiekane cebule, dodaj kapustę białą i smaż przez chwilę, następnie dodaj kiszoną i podsmażaj kolejne 5-7 minut. Do kapusty dodaj pokrojone grzyby suszone, wlej wodę z grzybów i całość zalej wodą tak, aby całkowicie pokryła kapustę.

Ziarna jałowca

Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i gotuj przez godzinę na wolnym ogniu, następnie dodaj pokrojone, suszone śliwki, wino i gotuj przez 30-40 minut, aż kapusta zupełnie zmięknie, a woda i wino odparują. Bigos dopraw do smaku solą i pieprzem.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy