Jak ugotować dobry bigos wigilijny?
Szukasz pomysłu na wyjątkową potrawę wigilijną? Przygotuj postny bigos z suszonymi grzybami i śliwkami, a wszyscy goście będą zachwyceni. Jaki doprawić bigos? Jak ugotować dobry bigos wigilijny?
Bigos kojarzy nam się głównie z mięsnym daniem, który przygotowujemy na Boże Narodzenie lub Wielkanoc. Postny bigos wigilijny jest jednak równie smaczny i aromatyczny dzięki suszonym grzybom, śliwkom i wielu innym przyprawom. Bezmięsny bigos będzie pyszną potrawą podczas uroczystej kolacji wigilijnej.
Dzień przed gotowaniem bigosu koniecznie namocz w zimnej wodzie suszone grzyby, aby zmiękły. Nie wylewaj również wody po moczeniu suszu, ponieważ jest bardzo aromatyczna i wykorzystasz ją do gotowania kapusty. Bigos ugotuj z białej i kiszonej kapusty i dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim i jałowcem. Nie zapomnij również o wytrawnym winie, które doda aromatu.
Na Wigilię przygotuj również wyborne kotlety rybne , które posmakują nawet najmłodszym członkom rodziny.
Przepis na bigos wigilijny
Składniki:
-
1 kg kapusty białej
-
1 kg kiszonej kapusty
-
80 g grzybów suszonych
-
2 cebule
-
200 g śliwek suszonych
-
200 ml wina wytrawnego czerwonego
-
4 liście laurowe
-
8 ziaren ziela angielskiego
-
4 goździki
-
sól, pieprz
-
3 ziarna jałowca
-
olej roślinny
Jak ugotować dobry bigos wigilijny?
Dzień przed gotowaniem bigosu namocz grzyby suszone w zimnej wodzie i odstaw na całą noc. Kapustę białą poszatkuj, kiszoną odsącz z wody i również posiekaj na mniejsze kawałki. W jednym garnku podgotuj przez 15 minut kapustę białą, w drugim kiszoną, następnie odsącz je z wody.
W dużym garnku zeszklij na oleju posiekane cebule, dodaj kapustę białą i smaż przez chwilę, następnie dodaj kiszoną i podsmażaj kolejne 5-7 minut. Do kapusty dodaj pokrojone grzyby suszone, wlej wodę z grzybów i całość zalej wodą tak, aby całkowicie pokryła kapustę.
Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i gotuj przez godzinę na wolnym ogniu, następnie dodaj pokrojone, suszone śliwki, wino i gotuj przez 30-40 minut, aż kapusta zupełnie zmięknie, a woda i wino odparują. Bigos dopraw do smaku solą i pieprzem.