Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na kotlety rybne. W sam raz na piątkowy obiad
Mielone z filetów rybnych są idealnym pomysłem na postny obiad. Przygotujecie je prosto i szybko, a dzięki zaproponowanemu przez Ewę Wachowicz dodatkowi — białemu pieprzowi — ich smak będzie wyjątkowy. Spróbujcie nowej receptury, a pokochacie tą delikatnie pieprzną nutę.
Przepisy Ewy Wachowicz zachwycają prostotą i smakiem. Wystarczy wspomnieć chrupiące placki ziemniaczane czy gulasz z dodatkiem curry. Tym razem zdradzamy wam, jak gwiazda przygotowuje idealne na piątkowy obiad kotlety rybne. Ten przepis zachwyci was smakiem. Do podkreślenia aromatu mięsa wykorzystamy tylko jedną przyprawę — biały pieprz.
Przepis na delikatne kotlety rybne Ewy Wachowicz
Składniki:
500 g filetów z dorsza
1 jajo
2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
sól w ilości do smaku
pieprz biały wedle uznania
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki śmietanki
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Filety rybne siekamy, przekładamy je do miski. Wbijamy jajko i doprawiamy solą oraz białym pieprzem. Wsypujemy natkę pietruszki i bułkę tartą. Wlewamy śmietankę i wyrabiamy zgrabne kotlety.
W razie potrzeby dosypujemy nieco bułki tartej. Gdy masa przestanie kleić się do rąk, odstawiamy ją na chwilę. Następnie wilgotnymi dłońmi formujemy sznycle i obtaczamy je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy sznycle na złoto z obu stron. Gotowe kotlety rybne odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z purée ziemniaczanym i ulubioną surówką.
Źródło zdjęcia: canva/Qwart
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pyszne i pożywne śniadanie. Fantastyczna jajecznica z brokułami
Lekkie i idealnie chrupiące placki ziemniaczane bez smażenia
Prosty przepis na puszyste racuchy z jabłkami bez dodatku jajek
Źródło: ewawachowicz Zapraszamy na nasz Instagram