Smakosze.pl Porady Jak ukisić ogórki, żeby były twarde?
canva/ ivanmateev

Jak ukisić ogórki, żeby były twarde?

4 czerwca 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Sekret pysznych ogórków kiszonych tkwi w kilku prostych czynnościach. Nie wystarczy jedynie odpowiedni przepis - warto znać kilka tricków, które sprawią, że nasze ogórki staną się idealnie twarde i chrupie.

Co robić, żeby ogórki kiszone były twarde?

Po pierwsze powinniśmy unikać kiszenia zbyt dużych warzyw. Najlepiej, gdy postawimy na te średniej wielkości, które nie mają zbyt twardych nasion . Warto sięgać przede wszystkim po ogórki ze sprawdzonego źródła.

Nie zapomnij o dokładnym umyciu oraz namoczeniu ogórków w bardzo zimnej wodzie. Namaczaj je nawet do pół godziny, aby zachowały swoją jędrność.

Warto również skorzystać z odpowiedniego przepisu. Wiele osób uważa, że kluczowe jest dodanie do naszej kiszonki kawałku korzenia chrzanu . To on wpłynie na ich jędrność oraz twardość. O czym jeszcze powinniśmy pamiętać kisząc ogórki?

Jak przygotować zalewę do kiszonych ogórków?

Podstawą jest odpowiednie przygotowanie zalewy do kiszonych ogórków. Aby ją przygotować, musimy sięgnąć po wodę, sól oraz przyprawy . Przyjmuje się, że idealna proporcja to jedna łyżka soli na litr wody.

Aby sól dobrze rozpuściła się w zalewie, woda powinna być ciepła. Ciasno ułożone w słoikach ogórki powinny być w całości pokryte zalewą .

Na co powinniśmy zwrócić uwagę podczas kiszenia ogórków?

Poza samymi ogórkami powinniśmy również zwrócić uwagę na stan naszych słoików . Zarówno one, jak i nakrętki nie powinny mieć rdzawych nalotów , ponieważ żelazo może powodować gnicie ogórków.

undefined

źródło: garneczki/ lokalny rolnik

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy