Jak ukisić ogórki, żeby były twarde?
Sekret pysznych ogórków kiszonych tkwi w kilku prostych czynnościach. Nie wystarczy jedynie odpowiedni przepis - warto znać kilka tricków, które sprawią, że nasze ogórki staną się idealnie twarde i chrupie.
Co robić, żeby ogórki kiszone były twarde?
Po pierwsze powinniśmy unikać kiszenia zbyt dużych warzyw. Najlepiej, gdy postawimy na te średniej wielkości, które nie mają zbyt twardych nasion . Warto sięgać przede wszystkim po ogórki ze sprawdzonego źródła.
Nie zapomnij o dokładnym umyciu oraz namoczeniu ogórków w bardzo zimnej wodzie. Namaczaj je nawet do pół godziny, aby zachowały swoją jędrność.
Warto również skorzystać z odpowiedniego przepisu. Wiele osób uważa, że kluczowe jest dodanie do naszej kiszonki kawałku korzenia chrzanu . To on wpłynie na ich jędrność oraz twardość. O czym jeszcze powinniśmy pamiętać kisząc ogórki?
Jak przygotować zalewę do kiszonych ogórków?
Podstawą jest odpowiednie przygotowanie zalewy do kiszonych ogórków. Aby ją przygotować, musimy sięgnąć po wodę, sól oraz przyprawy . Przyjmuje się, że idealna proporcja to jedna łyżka soli na litr wody.
Aby sól dobrze rozpuściła się w zalewie, woda powinna być ciepła. Ciasno ułożone w słoikach ogórki powinny być w całości pokryte zalewą .
Na co powinniśmy zwrócić uwagę podczas kiszenia ogórków?
Poza samymi ogórkami powinniśmy również zwrócić uwagę na stan naszych słoików . Zarówno one, jak i nakrętki nie powinny mieć rdzawych nalotów , ponieważ żelazo może powodować gnicie ogórków.
undefined
źródło: garneczki/ lokalny rolnik