Smakosze.pl Porady Jak uprawiać w ogrodzie rabarbar? Garść niezbędnych informacji
canva/veger

Jak uprawiać w ogrodzie rabarbar? Garść niezbędnych informacji

10 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jak uprawiać w ogrodzie rabarbar? Rabarbar nie jest wymagającą rośliną. Wystarczy wcześniej odpowiednio przygotować ziemię, znaleźć słoneczne miejsce i podlewać. Dowiedz się, jaka ziemia jest najlepsza i kiedy jest czas na sadzenie rabarbaru.

Rabarbar to rewelacyjny dodatek do wypieków. Puszysty biszkopt zapieczony z kwaśnymi łodygami lub kruche ciasto z rabarbarem pod kruszonką to absolutny hit każdej wiosny. Z rabarbaru przygotujemy również wyśmienitą, orzeźwiającą lemoniadę i pyszny, domowy kompot.

Rabarbar możemy kupić w sezonie w każdym sklepie, jednak mały pęczek kosztuje około 10 zł. Jeśli mamy nasłonecznione miejsce w ogrodzie, możemy samodzielnie posadzić warzywo i cieszyć się zbiorami każdej wiosny.

Rabarbar jest warzywem, które rozrasta się bardzo szybko. Wystarczą dwie- trzy sadzonki, abyśmy w niedługim czasie mieli domową plantację. Jeśli szukasz pomysłu na pyszne ciasto z rabarbarem- tu poznasz przepis na ciasto jogurtowe pod kruszonką , jest idealne do kawy.

Kiedy i jak sadzić rabarbar?

Najlepszy czas na sadzenie rabarbaru to wczesna jesień, czyli wrzesień i październik. Przy wyborze miejsca na posadzenie, kierujmy się nasłonecznieniem- rabarbar uwielbia słońce.

Jeśli chcemy mieć swój rabarbar na wiosnę, posadźmy sadzonki rośliny. Rabarbar siany z nasion słabo rośnie przez kilka pierwszych lat, wiosną możemy więc się nie doczekać słodkich łodyg.

Jaka ziemia jest najlepsza do uprawy rabarbaru?

Sadzonki rabarbaru potrzebują sporej ilości składników pokarmowych i minerałów, w szczególności potasu, który jest niezbędny do prawidłowego wzrostu rośliny.

Ziemia szykowana pod uprawę rabarbaru musi być odchwaszczona i nawożona dużą ilością kompostu z dodatkiem nawozów mineralnych. Dzięki odpowiednio przygotowanej ziemi, roślina rozrośnie się bardzo szybko, a my będziemy mogli cieszyć się jej smakiem równie błyskawicznie.

Łodygi rabarbaru

Źródło zdjęcia: canva/ bhofack2 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: e-ogrodek.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy