Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką - niezawodny przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.10.2021 02:00

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką - niezawodny przepis

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką - niezawodny przepis
canva/Dar1930

Ciasto jogurtowe z rabarbarem jest wyjątkowo delikatne i puszyste. Słodki placek doskonale komponuje się z kwaśnym rabarbarem, a całość przykryta jest maślaną kruszonką. Ciasto jest lekkie, świeże i tak smaczne, że znika w ciągu jednego dnia. Poznaj niezawodny przepis na ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką.

Wypieki na bazie jogurtu mają niezwykle delikatny i puszysty spód. W połączeniu z kwaśnym rabarbarem i słodką, maślaną kruszonką, tworzą genialne, słodko-kwaśne ciasto, które wprost rozpływa się w ustach. Gdy je piekę, placek znika jeszcze tego samego dnia.

Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i zawsze wychodzi doskonale. Pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Chłodne jajka, jogurt i masło mogą zepsuć wypiek i pojawi się zakalec lub ciasto nie urośnie.

Jeśli również jesteś miłośnikiem delikatnych ciast z owocami na kruszonce, koniecznie przygotuj ciasto z musem jabłkowym na maślanym spodzie. Ciasta z rabarbarem i jabłkami zawsze wychodzą rewelacyjnie i moim zdaniem to jedne z lepszych ciast do kawy i na rodzinne imprezy.

Przepis na ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

Składniki na blachę o wymiarach 21x25 cm:

  • 600 g rabarbaru (świeży lub mrożony)

  • 50 ml oleju

  • 100 g cukru

  • 125 g jogurtu greckiego

  • jajko

  • 200 g mąki tortowej typ 450

  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę:

  • 80 g masła w temperaturze pokojowej

  • 100 g cukru

  • 150 g mąki tortowej

Jak przygotować ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką?

Rabarbar umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Mrożony rabarbar przygotuj wcześniej, aby dokładnie się rozmroził.

Przygotuj kruszonkę: masło, cukier i mąkę wsyp do miski i ucieraj ręcznie do połączenia wszystkich składników. Wyrób z ciasta kulkę, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na pół godziny.

Przygotuj ciasto: do miski wlej olej, dodaj jajko, cukier, cukier wanilinowy i miksuj na wysokich obrotach, następnie dodaj jogurt. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej i dodawaj stopniowo do ciasta, delikatnie mieszając łyżką.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż kolejno ciasto i pokrojone łodygi rabarbaru. Ciasto na kruszonkę wyjmij z folii i pokrusz na całej blaszce.

Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz godzinę.

Smacznego.