Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zachwycająca mizeria po włosku. Zapomnisz o innych surówkach
Renata Materlińska
Renata Materlińska 09.05.2022 16:53

Zachwycająca mizeria po włosku. Zapomnisz o innych surówkach

mizeria
canva/pohreen

Co dziś podać do obiadu? A może zachwycającą mizerię po włosku? Zrób ją raz, a zapomnisz o innych surówkach. Jest prosta do zrobienia, a zachwyca smakiem. Miesza się w niej bowiem świeżość ogórka, ostrość cebuli, aromat czosnku i kwaśność octu. Tak przyrządzona mizeria będzie doskonałym dodatkiem do dań z mięs, drobiu i ryb.

Mizeria jest jednym z najprostszych dodatków do obiadu. Kojarzy się z wiosną i latem, lekkością i orzeźwiającym smakiem. W sumie można ją robić przez cały rok, bo świeże ogórki są cały czas w sprzedaży. Jednak najsmaczniejsza będzie, gdy zrobimy ją z ogórków gruntowych.

Włoska mizeria różni się nieco od polskiej. Jej podstawą są ogórki, ale dodaje się też do niej cebulę i czosnek, a także ocet, majonez i kilka przypraw. Dzięki temu ma wyraźniejszy smak.

Jak zrobić mizerię po włosku?

Składniki:

  • 2 ogórki sałatkowe

  • 1 mała czerwona cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1/2 szklanki majonezu

  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego

  • 2 łyżeczki octu winnego

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

  • bazylia

  • oregano

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie mizerii

Ogórki umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na połowę, a potem pokrój w grubsze półtalarki. Cebulę obierz, pokrój w półkrążki lub w piórka.

Ogórki i cebulę umieść w salaterce. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, całość wymieszaj.

Majonez połącz z jogurtem, octem i oliwą. Sos dodaj do warzyw, wymieszaj. Dopraw do smaku bazylią, oregano, solą, pieprzem i cukrem.

Mizerię wstaw na ok. 30 minut do lodówki, by warzywa lekko się schłodziły.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na mizerię po szwedzku, a także na mizerię z kiszonych ogórków.

ogórki
ogórki

Źródło zdjęcia: canva/MSPhotographic Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se