Zachwycająca mizeria po włosku. Zapomnisz o innych surówkach
Co dziś podać do obiadu? A może zachwycającą mizerię po włosku? Zrób ją raz, a zapomnisz o innych surówkach. Jest prosta do zrobienia, a zachwyca smakiem. Miesza się w niej bowiem świeżość ogórka, ostrość cebuli, aromat czosnku i kwaśność octu. Tak przyrządzona mizeria będzie doskonałym dodatkiem do dań z mięs, drobiu i ryb.
Mizeria jest jednym z najprostszych dodatków do obiadu. Kojarzy się z wiosną i latem, lekkością i orzeźwiającym smakiem. W sumie można ją robić przez cały rok, bo świeże ogórki są cały czas w sprzedaży. Jednak najsmaczniejsza będzie, gdy zrobimy ją z ogórków gruntowych.
Włoska mizeria różni się nieco od polskiej. Jej podstawą są ogórki, ale dodaje się też do niej cebulę i czosnek, a także ocet, majonez i kilka przypraw. Dzięki temu ma wyraźniejszy smak.
Jak zrobić mizerię po włosku?
Składniki:
2 ogórki sałatkowe
1 mała czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki majonezu
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki octu winnego
2 łyżeczki oliwy z oliwek
bazylia
oregano
sól, pieprz, cukier
Przygotowanie mizerii
Ogórki umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na połowę, a potem pokrój w grubsze półtalarki. Cebulę obierz, pokrój w półkrążki lub w piórka.
Ogórki i cebulę umieść w salaterce. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, całość wymieszaj.
Majonez połącz z jogurtem, octem i oliwą. Sos dodaj do warzyw, wymieszaj. Dopraw do smaku bazylią, oregano, solą, pieprzem i cukrem.
Mizerię wstaw na ok. 30 minut do lodówki, by warzywa lekko się schłodziły.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na mizerię po szwedzku, a także na mizerię z kiszonych ogórków.
Źródło zdjęcia: canva/MSPhotographic Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Idealny kotlet schabowy według Karola Okrasy. Najlepszy możliwy patent
Chrupiąca i soczysta surówka z marchwi. Pasuje do każdego obiadu
Źródło: beszamel.se