Smakosze.pl Porady Jak usmażyć kiełbasę, żeby nie wyszła tłusta? Znamy najlepsze sposoby
canva/anandaBGD, Getty Images Signature

Jak usmażyć kiełbasę, żeby nie wyszła tłusta? Znamy najlepsze sposoby

5 kwietnia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

By cieszyć się idealnie usmażoną kiełbasą, która nie ocieka tłuszczem, należy zastosować 3 podstawowe zasady, które wyjawiamy poniżej. Najważniejszą z nich, która gwarantuje, że kiełbasa nie będzie tłusta, jest silnie rozgrzana patelnia natłuszczona smalcem. Dzięki temu mięso usmaży się równomiernie i nie wchłonie zbyt wiele tłuszczu.

Kiełbasa usmażona na patelni cieszy każdego smakosza chrupiącą skórką, soczystym wnętrzem i intensywnym smakiem. Aby móc jednak ogłosić kulinarny sukces, wcześniej należy poznać podstawowe zasady smażenia kiełbasek.

Trzymanie się ich zagwarantuje sukces za każdym razem i wszystkie kiełbasy będą wychodziły idealnie, niezależnie od ich rodzaju. Polecamy je zapisać i przyczepić do lodówki, aby zawsze były pod ręką.

Temperatura i tłuszcz a dobra kiełbasa

Największym błędem jest wkładanie kiełbasy na zimną patelnię, na której znajduje się olej roślinny. Niska temperatura spowoduje, że tłuszcz wsiąknie do środka mięsa, a kiełbasa podczas długiego smażenia zanadto się wysuszy. Dlatego koniecznie rozgrzej naczynie przed gotowaniem.

Olej roślinny z kolei usuwa część smaku z kiełbasy - zamiast niego specjaliści zalecają używanie smalcu gęsiego. Smalec dodatkowo wytrzymuje wyższe temp. bez dymienia, więc produkt szybciej się usmaży i uzyska bardziej chrupiącą skórkę.

Przed smażeniem wyjmij kiełbasę z lodówki

Położenie na rozgrzany tłuszcz zimnej kiełbaski może doprowadzić do spalenia skórki i niedogotowania w środku. Za duża różnica temperatur nie jest wskazana w przypadku kiełbasy z patelni.

W celu uniknięcia powyższego problemu zwyczajnie wyjmij kiełbasę z lodówki na około 40 minut przed smażeniem i połóż ją na blacie. W tym czasie mięso ociepli się do temp. pokojowej, a jego smażenie będzie znacznie prostsze.

Nie nakłuwaj skórki

Podczas obrania kiełbasy na patelni radzimy korzystać ze szczypców, a widelec pozostawić do samego posiłku. Nakłuwanie skórki wydobywa z wnętrza cenne soki, które na patelni parują. Soczystość jest wtedy bezpowrotnie tracona.

Ważne jest także zachowanie pewnych odstępów pomiędzy kiełbaskami smażącymi się na tłuszczu. Równa odległość, umożliwia utrzymanie stałej temperatury, co znacznie usprawnia cały proces.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na maślankowe kotlety z piersi z kurczaka.

Kiełbasa po usmażeniu

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy