Ziemniaczane gołąbki od Magdy Gessler
Gołąbki najczęściej faszerujemy mieszanką mięsa i ryżu, jednak Magda Gessler zdecydowała się zaprezentować coś zupełnie innego. Gołąbki z ziemniakami są regionalną potrawą z Jasła i zostały pokazane w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji". Próbując tego dania, odkryjesz zupełnie nowy smak.
Gołąbki z ziemniakami duszone są w śmietanie i soku z kiszonej kapusty - dzięki temu powstały sos jest zawiesisty i lekko kwaśny, co doskonale komponuje się ze smakiem delikatnego farszu.
Poniższa receptura została użyta w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji", w którym Magda Gessler odwiedziła miejscowość Jasło, gdzie takie danie było często obecne na stołach jeszcze kilkanaście lat temu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na gołąbki z ziemniakami
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.
Składniki:
1 główka kapusty
700 dag ziemniaków
2 cebule
1 jajo
pół szklanki śmietany
pół szklanki soku z kiszonej kapusty
pół szklanki bulionu drobiowego
majeranek
sól
pieprz
smalec
Z kapusty na początku wykrój głąb, zanurz główkę w garnku z wrzątkiem i odrywaj po kolei te liście, które odchodzą. Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij z nich nadmiar wody.
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż ją na smalcu, aż uzyska złoty kolor. Starte ziemniaki połącz z cebulą oraz jajkiem. Dopraw masę majerankiem, solą oraz pieprzem, a następnie ją dokładnie wymieszaj.
Układaj farsz na liściach kapusty i zawiń je do postaci gołąbków. Układaj je ciasno w garnku, zalej bulionem ze śmietaną i gotuj pod przykryciem przez 45 minut. Na 15 minut przed końcem gotowania wlej do gołąbków sok z kapusty. Smacznego.
Źródło: canva/-lvinst-, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ofeminin.pl