Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ziemniaczane gołąbki od Magdy Gessler
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 23:08

Ziemniaczane gołąbki od Magdy Gessler

Gołąbki Magdy Gessler
Jakub Kaminski/East News; canva/jabiru

Gołąbki najczęściej faszerujemy mieszanką mięsa i ryżu, jednak Magda Gessler zdecydowała się zaprezentować coś zupełnie innego. Gołąbki z ziemniakami są regionalną potrawą z Jasła i zostały pokazane w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji". Próbując tego dania, odkryjesz zupełnie nowy smak.

Gołąbki z ziemniakami duszone są w śmietanie i soku z kiszonej kapusty - dzięki temu powstały sos jest zawiesisty i lekko kwaśny, co doskonale komponuje się ze smakiem delikatnego farszu.

Poniższa receptura została użyta w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji", w którym Magda Gessler odwiedziła miejscowość Jasło, gdzie takie danie było często obecne na stołach jeszcze kilkanaście lat temu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na gołąbki z ziemniakami

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 1 główka kapusty

  • 700 dag ziemniaków

  • 2 cebule

  • 1 jajo

  • pół szklanki śmietany

  • pół szklanki soku z kiszonej kapusty

  • pół szklanki bulionu drobiowego

  • majeranek

  • sól

  • pieprz

  • smalec

Z kapusty na początku wykrój głąb, zanurz główkę w garnku z wrzątkiem i odrywaj po kolei te liście, które odchodzą. Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij z nich nadmiar wody.

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż ją na smalcu, aż uzyska złoty kolor. Starte ziemniaki połącz z cebulą oraz jajkiem. Dopraw masę majerankiem, solą oraz pieprzem, a następnie ją dokładnie wymieszaj.

Układaj farsz na liściach kapusty i zawiń je do postaci gołąbków. Układaj je ciasno w garnku, zalej bulionem ze śmietaną i gotuj pod przykryciem przez 45 minut. Na 15 minut przed końcem gotowania wlej do gołąbków sok z kapusty. Smacznego.

Klasyczne gołąbki

Źródło: canva/-lvinst-, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin.pl

Zapraszamy na nasz Instagram