Pieczarki w chrupiącej serowej panierce. Prosty i niedrogi smakołyk
Pieczarki w chrupiącej panierce są doskonałą przystawką, która podana z sosem skradnie serca waszych gości. Ciasto, w którym obtacza się grzyby, warto wzbogacić o ser. Rarytas wyjdzie jeszcze bardziej aromatyczny i na długo pozostanie w waszej pamięci.
Pieczarki doskonale sprawdzą się jako baza do przygotowania smakowitych przekąsek. Podpowiadaliśmy wam już jak przyrządzić je ze smacznym warzywnym farszem. Zdradzaliśmy też patent na grzyby w glazurze. Tym razem proponujemy usmażenie tego pysznego rarytasu w cieście z dodatkiem sera. Spróbujcie, a z pewnością pokochacie.
Przepis na znakomite pieczarki w serowej panierce
Składniki:
800 g pieczarek
100 g ulubionego sera żółtego
6 płaskich łyżki mąki pszennej
6 jaj
10 łyżek bułki tartej
1 łyżeczka tymianku
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Ser żółty ścieramy na tarce o większych oczkach. Przenosimy go do miski. Dodajemy mąkę oraz przyprawy. Wbijamy jajka i mieszamy trzepaczką, aż do uzyskania gęstego ciasta. Do osobnego naczynia wsypujemy bułkę tartą.
Pieczarki oczyszczamy, odcinamy im ogonki i zanurzamy w cieście, tak by pokryły się warstwą masy. Następnie obtaczamy je w bułce. Na patelni rozgrzewamy dużą porcję oleju.
Smażymy na nim opanierowane pieczarki. Gotowe grzyby osuszamy na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionym sosem lub jako dodatek do obiadu. Smacznego.
Wskazówki:
Jeśli pieczarki wystygły, możecie je podgrzać w piekarniku. Na ciepło są dużo smaczniejsze niż po ostygnięciu.
Część bułki tartej zastąpcie mąką kukurydzianą lub pokruszonymi orzechami. Specjał nabierze charakteru i będzie bardziej chrupiący.
Źródło zdjęcia: canva/zkruger
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wielkanocna sałatka jarzynowa z chrzanem. Pikantna wersja świątecznej klasyki
Jak zrobić puszysty omlet bez mąki? Potrzebujesz tylko 2 składników
Musztardowe kotlety schabowe z puszystą śmietankową panierką. Pomysł na przepyszny obiad
Źródło: poprostupycha