Smakosze.pl Porady Jak usmażyć rybę - poradnik krok po kroku
canva/gbh007

Jak usmażyć rybę - poradnik krok po kroku

20 września 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ryba jest mięsem uniwersalnym. Doskonale komponuje się z ziemniakami, frytkami, ryżem i warzywami. Dobrze usmażona ryba ma delikatne, soczyste mięso. Chwila nieuwagi może jednak sprawdzić, że potrawa rozpadnie się na patelni, a mięso będzie suche i pozbawione smaku. Poznaj kilka sprawdzonych sposobów na przygotowanie ryby, wprost rozpływającej się w ustach.

Ryby są świetną alternatywą dla mięsa. Są zdrowe, smaczne, zmniejszają ilość złego cholesterolu, wzmacniają odporność i opóźniają procesy starzenia.

Ryby to również źródło kwasów omega-3 , które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kwasy te przyczyniają się między innymi do zoptymalizowania pracy serca, zmniejszając ryzyko zawału i udaru. Poprawiają również koncentrację, pamięć i wzmacniają wzrok.

Jak usmażyć rybę - poradnik krok po kroku

Krok 1: odsącz wodę

Ryba musi być dokładnie rozmrożona i odsączona z wody. Zawsze rozmrażaj mięso na sitku i odsączaj na ręczniku papierowym, dzięki czemu pozbędziesz się nadmiaru wody z ryby i unikniesz pryskania podczas smażenia.

Krok 2: rybę pokrój na małe kawałki

Zbyt duże kawałki ryby będą problematyczne w obracaniu i sprawią, że mięso może się połamać na patelni. Duże kawałki przekrój na pół, dzięki czemu każdy filet zachowa swój kształt, strukturę i smak.

Krok 3: dopraw solą, pieprzem i posyp mąką

Każda ryba, niezależnie od rodzaju, wymaga doprawienia. Obie strony dopraw solą i pieprzem, następnie delikatnie obsyp mąką pszenną. Mąka zapobiega przywieraniu kawałków mięsa do patelni i sprawia, że ryba jest delikatna i soczysta.

Krok 4: wybierz odpowiedni olej do smażenia

Do smażenia ryb wybieraj wyłącznie olej o wysokiej temperaturze dymienia, np. olej rzepakowy. Zwykły olej roślinny lub oliwą mogą sprawić, że mięso mocno się przypali.

Krok 5: Smaż 2-3 minuty

Ryba nie wymaga długiego smażenia. Cienkie kawałki lub filety smaż 2 minuty z każdej strony . Grubsze kawałki możesz przeciągnąć do 3 minut. Dłuższy czas smażenia sprawi, że ryba będzie sucha i straci smak.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy