Jak w prosty sposób przygotować kruche ciasteczka pełnoziarniste?
pixabay.com

Jak w prosty sposób przygotować kruche ciasteczka pełnoziarniste?

Ciasteczka pełnoziarniste to smaczna, zdrowa i słodka przekąska odpowiednia zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Sprawdzą się jako deser w szkole, poczęstunek dla gości lub dodatek do ulubionej kawy. Oto prosty przepis na ciasteczka pełnoziarniste.

Ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą - składniki

Do przygotowania ciasteczek pełnoziarnistych potrzebujesz kilku produktów, które zazwyczaj każdy ma w swojej kuchni lub spiżarni:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 200 g miękkiego masła,
  • szczypta soli,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru - najlepiej brązowego (jeśli preferujesz słodsze ciasteczka, możesz dodać pełną szklankę cukru),
  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego.

Ciasteczka pełnoziarniste - sposób przygotowania


Gorzką czekoladę posiekać na mniejsze kawałki.

Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i jedną łyżeczką sody.

Masło utrzeć razem z cukrem przez około 3 minuty. Do ucieranej masy dodawać po kolei po jednym jajku. Po dodaniu każdego jajka ucierać masę mikserem, aż do połączenia się składników.

Kolejny krok to dodanie aromatu waniliowego (¼ łyżeczki).

Następnie dodać mąkę i dokładnie mieszać aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy.

Dodać rozdrobnioną czekoladę i dokładnie wymieszać.

Z ciasta formować w kulki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pamiętaj, by pomiędzy ciasteczkami zachować odstępy, aby uniknąć sklejenia się masy.

Ustawić piekarnik na funkcję termoobiegu i poczekać, aż osiągnie temperaturę 170 C.

Do rozgrzanego piekarnika wstawić blachę z ciasteczkami i piec przez 15-17 minut. Jeśli używasz funkcji pieczenia góra-dół, ustaw piekarnik na temperaturę 185 C).

Gotowe ciasteczka wyjmij z piekarnika i odczekaj, aż ostygną.

Ciasteczka pełnoziarniste są doskonałą zdrową przekąską i idealnie komponują się z kawą, herbatą czy mlekiem. Możesz także zajadać się nimi z miodem, ulubioną konfiturą, choć są tak pyszne, że do osiągnięcia kulinarnej satysfakcji nie powinieneś potrzebować żadnych dodatków!

Następny artykuł