Smakosze.pl Porady Jak wykorzystać białka z jajek? Te patenty mogą zadziwić
Canva / Leung Cho Pan

Jak wykorzystać białka z jajek? Te patenty mogą zadziwić

11 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Jak wykorzystać białka z jajek, kiedy realizujemy przepis wymagający użycia jedynie żółtek? Nie musisz już wyrzucać niechcianej połowy jaja. Istnieje wiele pomysłów na to, jak ją zagospodarować w smaczny i prosty sposób. Zapraszamy do lektury.

Najprostszą odpowiedzią na pytanie: jak wykorzystać białka z jajek? jest upieczenie bezy. W pewnym momencie jednak beza może okazać się niewystarczająca, zwłaszcza kiedy te nadprogramowe białka mamy dość często. Jak wykorzystać białka z jajek na inne sposoby? Poniżej znajdziesz inspiracje zarówno na słodkie jak i na wytrawne potrawy.

Jak wykorzystać białka z jajek do słodkich przekąsek?

Jak już zostało wspomniane wyżej, beza nie jest jedynym sposobem jak wykorzystać białka z jajek . Poza słodką pianką są również inne metody. Wśród nich znajdziemy między innymi przepisy na słodkie przekąski .

Znanym, choć może nieco zapomnianym ciastem do tego, jak wykorzystać białka z jajek, jest piegusek . To proste ciasto na bazie ubitych z cukrem białek oraz maku . Do tego szklanka mąki, pół kostki masła i nieco proszku do pieczenia. Ciasto jest fenomenalnie proste i bardzo smaczne .

Innym patentem na to, jak wykorzystać białka z jajek jest domowe ptasie mleczko . Tu również białka ubijamy z cukrem, a następnie łączymy je z żelatyną , aromatem śmietankowym i odrobiną soku z cytryny. Słodką piankę z góry i dołu okalamy czekoladową polewą . Palce lizać.

Do przygotowania słodkiej białkowej przekąski nie potrzebujemy piekarnika . Jak wykorzystać białka z jajek bez pieczenia ? Możesz usmażyć pyszne placuszki. Tu również ubite z cukrem białka łączymy z mąką, aromatem, proszkiem do pieczenia i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną masę smażymy na rozgrzanej patelni, podobnie jak racuchy .

Jak wykorzystać białka z jajek do przepisów wytrawnych?

Najbardziej znaną potrawą na bazie jajek jest jajecznica . Jak wykorzystać białka z jajek do jej przyrządzenia? Nadprogramowe białka możesz dodać do całych jaj , które wykorzystujesz do usmażenia tego dania. Urozmaić smak jajecznicy przez dodatek pomidorów, pieczarek czy podsmażonej kiełbasy i pyszne śniadanie gotowe.

Pozostając w tematyce śniadaniowej mamy jeszcze jeden patent, jak wykorzystać białka z jajek. Możesz zapiec w piekarniku wytrawne śniadaniowe muffinki . Do posmarowanej tłuszczem foremki włóż ulubione składniki, np. pokrojoną w kostkę wędlinę, starty ser żółty i szczypiorek. Zalej dodatki płynnym białkiem i piecz do momentu pełnego ścięcia jajka .

Prostym i smacznym sposobem, jak wykorzystać białka z jajek jest przyrządzenie domowego majonezu . Białka ubij z musztardą, olejem, sokiem z cytryny i przyprawami. Dodaj aromatyczne zioła, aby spersonalizować smak tego sosu. Teraz już wiesz, jak wykorzystać białka z jajek w prosty i smaczny sposób. W naszym portalu znajdziesz przepis na ekspresowe białkowe kokosanki . Jeśli masz niepotrzebne żółtka, możesz utrzeć z nich słodki kogel-mogel .

Canva / HeikeRau
Canva / HeikeRau

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy