Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gessler wyjawiła sekret idealnych kotletów schabowych. Kluczem jest pomijana czynność
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 11.10.2022 19:10

Gessler wyjawiła sekret idealnych kotletów schabowych. Kluczem jest pomijana czynność

kotlety schabowe Magdy Gessler
Canva / fotek, TRICOLORS / East News

Kotlety schabowe według przepisu Magdy Gessler są prawdziwym hitem. Rozbite i namoczone mięso po usmażeniu wprost rozpływa się w ustach. Konieczne wypróbuj ten patent, a już nigdy nie wrócisz do swojego starego przepisu na kotlety schabowe.

Mięso na kotlety schabowe powinno moczyć się w mleku przez kilka godzin, jednak najlepiej zaplanować na to całą noc. Do mleka obowiązkowo należy obowiązkowo dodać także pokrojoną w pióra cebule. Magda Gessler zna się na gotowaniu jak nikt inny.

Przepis na niezwykłe kotlety schabowe Magdy Gessler

Składniki:

  • 500 g schabu środkowego

  • 2 szklanki mleka

  • 1 duża cebula

  • 1 łyżka suszonego rozmarynu

  • 2 jajka rozmącone z odrobiną wody

  • sól i pieprz do smaku

  • bułka tarta

  • mąka pszenna

  • smalec do smażenia

Jak usmażyć perfekcyjne kotlety schabowe?

Mięso na kotlety schabowe pokrój na plastry. Z podanej ilości mięsa powinny wyjść 4 kotlety. Każdy plaster rozbij równomiernie z obu stron za pomocą tłuczka do mięsa.

Cebulę do moczenia kotletów schabowych pokrój w pióra. W dużej misce układaj na przemian mięso i cebulę. Każdą warstwę posypuj suszonym rozmarynem.

Do naczynia z mięsem na kotlety schabowe wlej 2 szklanki mleka. Całość przykryj i wstaw do lodówki. Mięso powinno moczyć się w mleku przynajmniej przez 3 godziny.

Namoczone kotlety schabowe wyjmij z lodówki i osusz na papierowym ręczniku. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie panieruj w mące, rozmąconym jajku oraz bułce tartej. Panierka powinna dobrze przylegać na całej powierzchni mięsa.

Opanierowane kotlety schabowe smaż na patelni na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Kotlety z obu stron powinny mieć apetyczną rumianą barwę. Gotowe kotlety schabowe najlepiej podawać od razu po zdjęciu z patelni. Magda Gessler ma także patent na niezwykłe mielone. Jarskie kotlety nie są żadną tajemnicą dla siostry Anastazji.

Canva / Fotoindy
Canva / Fotoindy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: