Jak z różnych rodzajów orzechów zrobić masło orzechowe?
Czy orzechy są zdrowe?
Jak najbardziej tak! Orzechy są najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii! Wciąż pokutuje przeświadczenie,że są tuczące, jednak zawarte w nich tłuszcze, to zdrowe tłuszcze nienasycone, których organizm potrzebuje. Dziś okazuje się, że orzechy nie tuczą, a nawet mogą być pomocne w przypadku diety.
Orzechy dostarczają nie tylko nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale także białko, błonnik, witaminy z grupy B oraz wiele składników mineralnych np. fosfor, magnez czy żelazo. Zawartość poszczególnych składników i witamin oczywiście różni się w zależności od gatunku orzecha. Ponadto jedzenie orzechów wpływa też pozytywnie na układ nerwowy ( orzechy na lepszą pamięć, kto nie zajadał się nimi w trakcie nauki!) oraz na układ krążenia.
W jaki sposób orzechy mogą pomóc w odchudzaniu? Przede wszystkim są fantastycznym substytutem niezdrowych przekąsek jak słodycze czy chipsy, ponadto zapewniają duże uczucie sytości, dzięki czemu przez dłuższy czas nie czujemy konieczności zjedzenia kolejnego posiłku czy następnego batonika. Poza tym orzechy są źródłem wielu zdrowych składników, których występowanie w organizmie wpływa korzystnie na prawidłowy skład ciała.
Kupując orzechy warto zwrócić uwagę na to, żeby nie były solone lub w przyprawach. Jeśli chcemy wprowadzić je jako zdrową przekąskę róbmy to z pełną świadomością.
Jak przygotować masło orzechowe?
W sklepach najczęściej spotykane jest masło przygotowane z orzechów ziemnych. Z uwagi na fakt, ze ten rodzaj orzechów należy do tej samej grupy co fasola czy groch, mają one najwięcej białka w porównaniu do innych orzechów. Niestety, w wielu przypadkach masło orzechowe kupowane w sklepach dodawane ma szkodliwe tłuszcze co sprawia, że jedzenie go wcale nie jest tak zdrowe, jak nam się wydaje. Dlatego zdecydowanie lepiej przygotować masło orzechowe własnoręcznie!
Masło z orzechów arachidowych
składniki:
150 g orzechów arachidowych
szczypta soli (opcjonalnie)
przygotowanie:
Orzechy wsypać do pojemnika lub garnka, dodać szczyptę soli i zmiksować blenderem do momentu, aż z orzechów zacznie wydzielać się tłuszcz, zwolnić obroty i mieszać dalej do powstania gęstego kremu.
Czy przepis nie jest dziecinnie prosty? Dodatkowo orzechy możesz też nieco podpiec na sucho w piekarniku przed ich zblendowaniem. Masło nie musi być zmiksowane na idealnie gładką masę. Jeśli wolisz, możesz zrobić też masło nieco bardziej “crunchy”. Jeśli chcesz uzyskać taką konsystencję po paru sekundach mieszania odłóż część zmiksowanych orzechów na bok, a pod koniec dodaj je do masy.
Masło można zamknąć do słoiczka i przechowywać zamknięte w chłodnym miejscu.
Masło orzechowe z nerkowców
Nieco droższe, jednak o zupełnie innym smaku jest masło zrobione z nerkowców. Swoją drogą, uważane są one za najsmaczniejsze orzechy świata, mają bardzo delikatny smak i wykorzystywane są często w potrawach kuchni dalekowschodniej. Jeśli lubisz orzechy nerkowca, masło z nich będzie Twoim ulubionym!
składniki:
150 g orzechów nerkowca
szczypta soli ( opcjonalnie)
przygotowanie:
orzechy wsypać do pojemnika lub garnka, dodać szczyptę soli i zblendować do uzyskania gładkiej masy
Orzechy nerkowca również można podpiec w piekarniku lub uprażyć na patelni. Takie przygotowanie orzechów do blendowania sprawi, że masło będzie miało zupełnie inny smak, którego też warto spróbować.
Analogicznie zrobimy masło z każdego rodzaju orzechów. Ważne żeby kupić orzechy obrane, a jeśli będą posiadały cienką warstwę łupinki, przed zblendowaniem należy się jej pozbyć. Najlepiej, jeśli wybierzesz rodzaj orzechów, który lubisz najbardziej i na pierwszy raz przygotujesz ilość odpowiednią do małego słoiczka. Możesz też spróbować różnych rodzajów i sprawdzić, który smakuje Ci najbardziej.
Masło orzechowe można rozsmarować na grzankach, dodać do owsianki, wykorzystać do sałatki czy dodać do mięs lub ciast. W zależności od gatunku orzecha, znajdziesz mnóstwo zastosowań.