Jak zrobić bakłażana zapiekanego z Caprese?
Klasyczne Caprese
Caprese to rodzaj sałatki pochodzącej z regionu Kampanii w południowych Włoszech. Przyrządza się ją z pokrojonych w plastry pomidorów oraz z mozzarelli. Przekłada się je między sobą na zmianę i polewa sosem z oliwy. Wszystko dekorowane jest liśćmi bazylii. Ogólnym zamysłem tego danie było odzwierciedlenie włoskiej flagi. Istnieje nawet historia, według której sałatkę tę wymyślił robotnik–patriota, który lubił komponować swoją kanapkę ze składników w kolorach włoskiej flagi. Fakty jednak twierdzą, że po raz pierwszy pojawiło się latach 20. XIX wieku w menu Hotelu Quisisana na wyspie Capri, stąd też nazwa „caprese”. Obecnie jest to jeden z tych posiłków, w którym nie można się nie zakochać. Intensywne kolory i smaki, które oferuje Caprese odzwierciedlają historię włoskiej gastronomii. Jednak mylnie uważa się je za lekką przystawkę, bowiem w gruncie rzeczy ma w sobie dużo kalorii. 1 mozzarella (125 g) to ok. 250-300 kcal, plus 2 łyżki oleju to kolejne 80-100 kcal, dołóżmy jeszcze pieczywo, razem mamy około 500 kcal. Jest to całkiem ironiczne, ponieważ przygotowywał ją kucharz mający dość ciężkiej kuchni swojego kraju. Mimo to Caprese jest bardzo zdrowa i na pewno pyszna. Ponadto przybiera różne formy i każdy może eksperymentować z jej podaniem. Poniekąd można ją znaleźć w około 90 procentach restauracyjnych menu.
Wszystko o bakłażanach w kuchni
Proponowany przez nas przepis to wariacja sałatki Caprese z bakłażanów. Warzywo to inaczej zwane jest również oberżyną, psianką podłużną czy bakmanem. Latem powinno ono bezsprzecznie znaleźć się na naszych stołach. Przez wielu uważane jest za afrodyzjak i określane jako "gruszka miłości". Na straganach i sklepowych półkach najczęściej można spotkać bakłażana w kolorze ciemnofioletowym. Produkt ten warto jeść i go serwować. Najlepiej spożyć go w ciągu maksymalnie miesiąca. Jeśli chcemy, by zachowały dłużej świeżość, musimy schować go w ciemne oraz chłodne miejsce. Odpowiadająca temperatura będzie wynosić 12 stopni C. Dobra wiadomość jest jednak taka, że ugotowany bakłażan nadaje się do mrożenia.
Przepis na bakłażana zapiekanego z Caprese
Caprese jest naprawdę pyszne i nie ma sensu z niego rezygnować. Jednak jeśli chcemy je urozmaicić, możemy zapiec je np. z bakłażanem. Jest idealne danie na lato, ale można je wykonać także podczas innych pór roku. Potrawa polega głównie na zapieczeniu pysznego Caprese na szczycie podpieczonego bakłażana. Nie istnieje prawdopodobnie nic prostszego. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej wersji Caprese, to koniecznie nadróbcie zaległości. Bakłażan z mozzarellą, pomidorami i bazylią świetnie smakuje, a do tego jest lekką i zdrową przekąską. Ser rozpuszcza się na bakłażanach, a bazylia i pomidor nadają intensywnego smaku. Musicie spróbować tej potrawy! Zapewniamy, że się nie zawiedziecie. Polecamy podawać ją jako przekąskę na przyjęciu.
Składniki na 2 porcje:
1 bakłażan200 g mozzarelli w kulcebazylia1 łyżeczka suszonego oregano1 ząbek czosnkusólpieprzoliwa extra virgin2 pomidory
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. W międzyczasie kroimy bakłażany na pół. Miąższ nacinamy w kratkę i doprawiamy je solą, pieprzem oraz oliwą extra virgin. Wkładamy je do piekarnika (nacięciem do góry) na około 30 minut. Miąższ bakłażana musi zbrązowieć.
Po upłynięciu wyznaczonego czasu wyjmujemy bakłażany i wkładamy je do formy żaroodpornej. Ich wierzch obsypujemy przeciśniętym przez praskę lub startym czosnkiem. Układamy na górze plasterki pomidorów na zmianę z wykrojonymi kawałkami mozzarelli. Posypujemy całość suszonym oregano, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą wraz z pieprzem. Wkładamy do piekarnika na 15 minut. Na koniec posypujemy bazylią i podajemy.