Smakosze.pl Porady Jak zrobić polędwiczki wieprzowe żeby były miękkie?
canva/bhofack2

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe żeby były miękkie?

12 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Polędwiczki wieprzowe to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Polędwiczki są soczyste, miękkie i delikatne, a podane z kluskami lub ziemniakami i ulubioną surówką stworzą wyśmienite danie, które błyskawicznie zniknie z talerzy. Jak zamarynować polędwiczki? Jak zrobić polędwiczki wieprzowe, żeby były miękkie?

Polędwica wieprzowa bez kości jest świetnym mięsem do pieczenia w całości. Odpowiednio zamarynowana i pieczona jest miękka, delikatna i soczysta. Mięso marynowane przez całą noc w ziołach i przyprawach ma rewelacyjny smak i jest idealnie doprawione. Polędwiczka będzie jeszcze smaczniejsza, kiedy będzie miała lekko podpieczoną skórkę.

Polędwiczki wieprzowe podaj z ziemniakami z wody lub pieczonymi w mundurkach. Kluski śląskie również dobrze komponują się z mięsem. Zbilansowany i pożywny obiad to również warzywa, przygotuj więc surówkę z kapusty pekińskiej lub ulubionych warzyw. Do polędwiczek możesz zrobić również sos na bazie wody po pieczeniu wieprzowiny- tu dowiesz się, jak zrobić aromatyczny sos do mięsa pieczonego .

Jak zamarynować polędwiczki wieprzowe?

Polędwicę wieprzową obtocz w soli i pieprzu. Kilka łyżek oliwy z oliwek wymieszaj z sokiem z cytryny, suszonym majerankiem, tymiankiem, papryką czerwoną mieloną. Sok z cytryny doda polędwicy świeżości i rozmiękczy włókna, dzięki czemu mięso będzie delikatne.

Mięso dokładnie obtocz w marynacie, na górę połóż 2-3 gałązki świeżego rozmarynu i włóż do rękawa do pieczenia. Tak przygotowaną polędwicę wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, dzięki czemu będzie miała doskonały smak.

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe, żeby były miękkie?

Polędwicę w rękawie wyjmij z lodówki i odstaw na blat na czas nagrzania piekarnika, wyjmij rozmaryn i ponownie zawiąż (rozmaryn często gorzknieje pod wpływem wysokiej temperatury). Nastaw piec na 180 stopni z opcją grzania góra-dół.

Oliwa z oliwek i gałązki rozmarynu

Źródło zdjęcia: canva/ Evgeny Karandaev Mięso włóż do naczynia żaroodpornego, wlej 200 ml zimnej wody i wstaw do piekarnika, piecz godzinę. Podczas pieczenia co jakiś czas obracaj rękaw, pod koniec pieczenia natomiast rozetnij rękaw, aby góra mięsa delikatnie się przypiekła.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy