Smakosze.pl
kluski śląskie

canva/sitriel

Kultowe, niezastąpione kluski śląskie według babci Gosi

7 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Kluski śląskie są jednym z ulubionych dodatków do obiadu. Podajemy je rzadziej niż gotowane ziemniaki, bo wiadomo, ich przygotowanie jest bardziej pracochłonne. Zostajemy jednak za to wynagrodzeni doskonałym smakiem i zadowoleniem domowników. Dziś kultowe, niezastąpione kluski śląskie przygotujemy według przepisu babci Gosi.

Klasyczny zestaw to kluski śląskie podane z wołową roladą i modrą kapustą. Jednak te pyszne, ziemniaczane kluski doskonale pasują też do innych dań. Najlepiej, żeby miały sos, bo wtedy napełni się nim dziurka i pysznie obleczony zostanie nim każdy klusek. Kluski śląskie możesz więc podać do gulaszu z dowolnego mięsa, a także do pieczonego drobiu.

Kultowe, niezastąpione kluski śląskie według przepisu babci Gosi

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • ok. 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej

  • sól

  • 1 jajko

  • mąka pszenna do podsypywania

śledź

Jak pozbyć się nawet najmniejszych ości ze śledzi?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie klusek śląskich

Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź je, osusz i jeszcze ciepłe dokładnie wytłucz lub przepuść przez praskę. Wystudź.

Ziemniaki umieść w misce, uformuj z nich kopułę. Podziel ją na 4 równe części. Jedną część wyjmij, a jej miejsce wypełnij mąką ziemniaczaną.

Potem z 4 części ziemniaków, mąki, jajka i szczypty soli zagnieć szybko gładkie ciasto. Podziel je na 3-4 części.

Z każdej części ziemniaczanego ciasta uformuj wałek, podsypując ciasto mąką. Pokrój go na małe kawałki. Z każdego uformuj kulkę, palcem zrób w niej wgłębienie.

W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją, wrzuć kluski. Gotuj je ok. 3 minuty, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię. Kluski wyjmij na talerze łyżką cedzakową.

Jeśli chcesz poznać przepis na pyszny gulasz, który możesz podać do klusek śląskich, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu też przepis na pieczoną kaczkę z sosem śliwkowym.

tłuczenie ziemniaków

tłuczenie ziemniaków

Źródło: canva/sirichai_asawalapsakul

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: urwiswakcji

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowo esencjonalny bigos z kiełbasą i grzybami. Prawdziwa klasyka

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Słone racuszki z żółtym serem. Szybka i prosta kolacja

Czytaj więcej >