Kultowe, niezastąpione kluski śląskie według babci Gosi
Kluski śląskie są jednym z ulubionych dodatków do obiadu. Podajemy je rzadziej niż gotowane ziemniaki, bo wiadomo, ich przygotowanie jest bardziej pracochłonne. Zostajemy jednak za to wynagrodzeni doskonałym smakiem i zadowoleniem domowników. Dziś kultowe, niezastąpione kluski śląskie przygotujemy według przepisu babci Gosi.
Klasyczny zestaw to kluski śląskie podane z wołową roladą i modrą kapustą. Jednak te pyszne, ziemniaczane kluski doskonale pasują też do innych dań. Najlepiej, żeby miały sos, bo wtedy napełni się nim dziurka i pysznie obleczony zostanie nim każdy klusek. Kluski śląskie możesz więc podać do gulaszu z dowolnego mięsa, a także do pieczonego drobiu.
Kultowe, niezastąpione kluski śląskie według przepisu babci Gosi
Składniki:
1 kg ziemniaków
ok. 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
sól
1 jajko
mąka pszenna do podsypywania
Przygotowanie klusek śląskich
Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź je, osusz i jeszcze ciepłe dokładnie wytłucz lub przepuść przez praskę. Wystudź.
Ziemniaki umieść w misce, uformuj z nich kopułę. Podziel ją na 4 równe części. Jedną część wyjmij, a jej miejsce wypełnij mąką ziemniaczaną.
Potem z 4 części ziemniaków, mąki, jajka i szczypty soli zagnieć szybko gładkie ciasto. Podziel je na 3-4 części.
Z każdej części ziemniaczanego ciasta uformuj wałek, podsypując ciasto mąką. Pokrój go na małe kawałki. Z każdego uformuj kulkę, palcem zrób w niej wgłębienie.
W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją, wrzuć kluski. Gotuj je ok. 3 minuty, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię. Kluski wyjmij na talerze łyżką cedzakową. Jeśli chcesz poznać przepis na pyszny gulasz, który możesz podać do klusek śląskich, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu też przepis na pieczoną kaczkę z sosem śliwkowym.
Źródło: canva/sirichai_asawalapsakul
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: urwiswakcji Zapraszamy na nasz Instagram