Doskonały sos do mięsa pieczonego
Mięso pieczone jest pomysłem na pyszny, niedzielny obiad lub święta. Do pieczeni doskonale pasuje sos, który powstaje na bazie wody i tłuszczu pozostałych po pieczeniu. Sos do mięsa jest niezwykle aromatyczny i doskonale doprawiony. Poznaj prosty i sprawdzony przepis na sos do mięsa.
Mięso pieczone, jak schab czy karkówka, smakują najlepiej polane dobrze doprawionym, aromatycznym sosem. Sos przygotowuję na bazie wody i tłuszczu, które zostały na blasze po upieczeniu mięsa. Sos do mięsa pieczonego ma wyraźny smak czosnku i przypraw, w których marynuję schab lub karkówkę. Taki sos jest bardzo aromatyczny i ma wyraźny, mięsny smak.
Sos do mięsa przygotujesz w dosłownie klika minut z trzech składników, soli i pieprzu. Danie z mięsem pieczonym i sosem świetnie komponuje się z ziemniakami, kluseczkami, ryżem i ulubioną surówką.
Mięso pieczone doskonale smakuje również z sosem chrzanowym i pieczarkowym. Jeśli lubisz niecodzienne połączenie smaków, gorąco zachęcam do przygotowania niezwykle aromatycznego sosu śliwkowego. Suszone śliwki wprost idealnie komponują się z pieczonym i duszonym mięsem.
Przepis na sos do mięsa pieczonego
Składniki:
250 ml wody i tłuszczu z pieczenia mięsa
250 ml wody
3 łyżki mąki
sól, pieprz
Jak przygotować sos do mięsa pieczonego?
Mąkę rozrób w zimnej wodzie. W garnku zagotuj pozostałości po pieczeniu mięsa, dodaj wodę z mąkę i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem, polej pieczeń.
Smacznego.