Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Doskonały sos do mięsa pieczonego
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 23:54

Doskonały sos do mięsa pieczonego

Sos do mięsa pieczonego
canva/ajafoto

Mięso pieczone jest pomysłem na pyszny, niedzielny obiad lub święta. Do pieczeni doskonale pasuje sos, który powstaje na bazie wody i tłuszczu pozostałych po pieczeniu. Sos do mięsa jest niezwykle aromatyczny i doskonale doprawiony. Poznaj prosty i sprawdzony przepis na sos do mięsa.

Mięso pieczone, jak schab czy karkówka, smakują najlepiej polane dobrze doprawionym, aromatycznym sosem. Sos przygotowuję na bazie wody i tłuszczu, które zostały na blasze po upieczeniu mięsa. Sos do mięsa pieczonego ma wyraźny smak czosnku i przypraw, w których marynuję schab lub karkówkę. Taki sos jest bardzo aromatyczny i ma wyraźny, mięsny smak.

Sos do mięsa przygotujesz w dosłownie klika minut z trzech składników, soli i pieprzu. Danie z mięsem pieczonym i sosem świetnie komponuje się z ziemniakami, kluseczkami, ryżem i ulubioną surówką.

Mięso pieczone doskonale smakuje również z sosem chrzanowym i pieczarkowym. Jeśli lubisz niecodzienne połączenie smaków, gorąco zachęcam do przygotowania niezwykle aromatycznego sosu śliwkowego. Suszone śliwki wprost idealnie komponują się z pieczonym i duszonym mięsem.

Przepis na sos do mięsa pieczonego

Składniki:

  • 250 ml wody i tłuszczu z pieczenia mięsa

  • 250 ml wody

  • 3 łyżki mąki

  • sól, pieprz

Jak przygotować sos do mięsa pieczonego?

Mąkę rozrób w zimnej wodzie. W garnku zagotuj pozostałości po pieczeniu mięsa, dodaj wodę z mąkę i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem, polej pieczeń.

Smacznego.