Jakie są zalety kiwi?
Nie da się ukryć, że kiwi jest niezwykle smakowitym owocem. Mało kto zdaje sobie sprawę, że ma ono liczne zalety. Okazuje się, że niepozorne kiwi uznawane jest za najzdrowszy spośród owoców. Dzięki niemu możemy zatroszczyć się o nasze zdrowie oraz znacząco poprawić jakość snu.
Kiwi jest niezwykle charakterystycznym owocem. Z łatwością rozpoznamy je po brązowej skórce, która pokryta jest maleńkimi włoskami. Nie od dziś wiadomo, że owoce same w sobie są zdrowym elementem diety. Jednak kiwi ma nad innymi znaczącą przewagę.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Jakie sekrety skrywa kiwi?
Bez wątpienia kiwi cechuje się niepowtarzalnym smakiem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Często sięgamy po nie w charakterze przekąski. Jednak równie dobrze możemy wykorzystać kiwi w owocowych deserach. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis, w którym gości ono u boku bananów i jarmużu .
Dziś skoncentrujemy się na tym, jak kiwi wpływa na nasz organizm. W jego wnętrzu możemy natknąć się na liczne składniki odżywcze. Lista witamin i minerałów robi spore wrażenie. Warto wiedzieć, co znajdziemy w niepozornym kiwi.
-
Witamina C
-
Tiamina
-
Ryboflawina
-
Niacyna
-
Witamina B6
-
Kwas foliowy
-
Witamina A
-
Witamina E
-
Witamina K
-
Wapń
-
Żelazo
-
Magnez
-
Fosfor
-
Potas
-
Sód
-
Cynk
Oprócz wyżej wymienionych składników odżywczych kiwi dostarcza sporo błonnika, który pozytywnie wpływa na procesy trawienne. Nie można zapomnieć również o folianach i melaninie. Właśnie one regulują rytm dobowy. W związku z tym kiwi może być pomocne w przypadku bezsenności .
Warto zauważyć, że zawartość potasu sprawia, że kiwi jest wskazane u osób, które borykają się z nadciśnieniem. Badania przeprowadzone przez naukowców z Oslo potwierdziły, że pyszne owoce mogą zapobiegać zakrzepom krwi .
Canva / Yana Gayvoronskaya
Kiwi w trosce o zdrowie
Obecna w kiwi witamina C pozytywnie wpływa na ogólną odporność organizmu. Warto po nie sięgnąć w przypadku infekcji. Charakterystyczne owoce dodatkowo mają niski indeks glikemiczny. W związku z tym mogą je zajadać nawet osoby z cukrzycą. Rzecz jasna mowa o ograniczonych ilościach .
Okazuje się, że kiwi może nam przynieść ulgę wówczas, gdy zjemy zbyt sycący posiłek. Zawarte w nim enzymy przyśpieszają trawienie białek . Tym samym dyskomfort szybciej ustąpi. Niestety nie każdy może bez obaw sięgać po kiwi.
Na kiwi powinni uważać alergicy. Owoc może wywołać reakcję krzyżową. Przykładem jest, chociażby uczulenie na lateks. Alergeny zawarte w kiwi są podobne do tych, które występują w tym materiale. W związku z tym reakcja może być bardzo zbliżona. Podobna zależność występuje w przypadku pyłków brzozy, żyta i bylicy oraz innymi owoców. Warto wiedzieć, jakie zalety mają banany .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Poradnik Zdrowie; Gra na nerwach