Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aromatyczna młoda kapustka z wędzonym posmakiem
Adam Moskal
Adam Moskal 14.06.2021 02:00

Aromatyczna młoda kapustka z wędzonym posmakiem

Projekt bez tytułu (2)
arfo, Getty Images

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem, jest świetnym dodatkiem do wielu dań obiadowych, a doprawienie śliwkowymi powidłami, nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Poniższy przepis jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Delikatny aromat i cudny smak kapusty sprawia, że ciężko oderwać się od jedzenia.

Młoda kapusta ma wiele zalet, a niektórzy preferują ją nawet od klasycznej kapusty. Jej świeży, przyjemny smak można wykorzystać na wiele sposobów, jednak prawdopodobnie nic nie może się równać zasmażanej wersji.

Kapusta zawiera ogromne ilości błonnika, który skutecznie pomaga na problemy z jelitami. Zazwyczaj podaje się ją do ciężkich mięsnych dań, które mogą długo zalegać w układzie pokarmowym - młoda kapusta ułatwi pozbycie się tego problemu.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej

Młoda kapusta ze śliwką

Śliwki są składnikiem, który idealnie komponuje się z pieczeniami i innymi mięsami. Jej silny, słodki smak nadaje ciekawego kontrastu do słoności mięsa, a dodatkowe właściwości wspomagające trawienie, są wskazane w naszej ciężkostrawnej kuchni.

Ważnym aspektem młodej kapusty jest jej jak najlepsza jakość. Warto wybierać kapustę świeżą, o ładnej, soczystej barwie oraz odpowiedniej twardości. W taki sposób możesz mieć pewność, że potrawa będzie świetnie smakowała.

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, dlaczego ceny w lokalach gastronomicznych wzrosły w ostatnim czasie. Ten tekst poświęcony został przepisowy na najzdrowszy rosół, który nie zawiera mięsa, więc każdy może się nim raczyć.

Przepis na zasmażaną młodą kapustę

Składniki:

  • 1 młoda kapusta

  • 1 cebula

  • 350 g boczku

  • 1,5 łyżki mąki

  • 1 łyżka powideł śliwkowych

  • 0,5 l wody

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od obrania kapusty z brzydkich liści, a następnie dokładnie ją umyj i cienko poszatkuj. Posyp ją solą i odstaw na 15 minut, żeby wypuściła nadmiar płynu. W tym czasie posiekaj cebulę w drobną kostkę.

Wlej olej na patelnie i odpal gaz. Wrzuć cebulę i smaż ją, aż całkowicie się zeszkli i delikatnie skarmelizuje. Kapustę odsącz z płynu, wrzuć do garnka, zalej wodą i zagotuj. Dodaj do niej podsmażoną cebulę.

Boczek drobno pokrój, podsmaż i dodaj do kapusty. Dopraw powidłami, solą i pieprzem. Rozrób mąkę z odrobiną zimnej wody. Wlej ją do kapusty i energicznie zamieszaj. Podawaj na ciepło do ulubionej pieczeni. Smacznego.

Projekt bez tytułu (3)
Kapusta zasmażana

Źródło: arfo, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram