Smakosze.pl
Zasmażana kapusta

arfo, Getty Images

Aromatyczna młoda kapustka z wędzonym posmakiem

14 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem, jest świetnym dodatkiem do wielu dań obiadowych, a doprawienie śliwkowymi powidłami, nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Poniższy przepis jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Delikatny aromat i cudny smak kapusty sprawia, że ciężko oderwać się od jedzenia.

Młoda kapusta ma wiele zalet, a niektórzy preferują ją nawet od klasycznej kapusty. Jej świeży, przyjemny smak można wykorzystać na wiele sposobów, jednak prawdopodobnie nic nie może się równać zasmażanej wersji.

Kapusta zawiera ogromne ilości błonnika, który skutecznie pomaga na problemy z jelitami. Zazwyczaj podaje się ją do ciężkich mięsnych dań, które mogą długo zalegać w układzie pokarmowym - młoda kapusta ułatwi pozbycie się tego problemu.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej

Młoda kapusta ze śliwką

Śliwki są składnikiem, który idealnie komponuje się z pieczeniami i innymi mięsami. Jej silny, słodki smak nadaje ciekawego kontrastu do słoności mięsa, a dodatkowe właściwości wspomagające trawienie, są wskazane w naszej ciężkostrawnej kuchni.

Ważnym aspektem młodej kapusty jest jej jak najlepsza jakość. Warto wybierać kapustę świeżą, o ładnej, soczystej barwie oraz odpowiedniej twardości. W taki sposób możesz mieć pewność, że potrawa będzie świetnie smakowała.

Zupa jarzynowa

Zupa warzywna z niczego - przepis na wiosenną "śmieciową"

CZYTAJ DALEJ

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, dlaczego ceny w lokalach gastronomicznych wzrosły w ostatnim czasie. Ten tekst poświęcony został przepisowy na najzdrowszy rosół, który nie zawiera mięsa, więc każdy może się nim raczyć.

Przepis na zasmażaną młodą kapustę

Składniki:

  • 1 młoda kapusta

  • 1 cebula

  • 350 g boczku

  • 1,5 łyżki mąki

  • 1 łyżka powideł śliwkowych

  • 0,5 l wody

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od obrania kapusty z brzydkich liści, a następnie dokładnie ją umyj i cienko poszatkuj. Posyp ją solą i odstaw na 15 minut, żeby wypuściła nadmiar płynu. W tym czasie posiekaj cebulę w drobną kostkę.

Wlej olej na patelnie i odpal gaz. Wrzuć cebulę i smaż ją, aż całkowicie się zeszkli i delikatnie skarmelizuje. Kapustę odsącz z płynu, wrzuć do garnka, zalej wodą i zagotuj. Dodaj do niej podsmażoną cebulę.

Boczek drobno pokrój, podsmaż i dodaj do kapusty. Dopraw powidłami, solą i pieprzem. Rozrób mąkę z odrobiną zimnej wody. Wlej ją do kapusty i energicznie zamieszaj. Podawaj na ciepło do ulubionej pieczeni. Smacznego.

Projekt bez tytułu (3)

Kapusta zasmażana

Źródło: arfo, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny makaron z pomidorami z puszki

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na słynne cepeliny z mięsem

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna jajecznica z rydzami

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa ogórkowa bez śmietany

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezawodny przepis Kuronia na knedle ze śliwkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kultowe kopytka

Czytaj więcej >