Smakosze.pl Przepisy Jesienny sernik od siostry Anastazji
canva/Gulsina; Flickr/Piotr Drabik

Jesienny sernik od siostry Anastazji

30 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowe ciasto, mamy dla ciebie propozycję. Przygotuj jesienny sernik według przepisu siostry Anastazji. Ma dodatek śliwek, które kupisz teraz bez problemu. Jest puszysty, wilgotny i bardzo smaczny. Idealny na rodzinne spotkanie.

Serniki należą do naszych ulubionych ciast. Nie są zbyt słodkie, za to bardzo pożywne. To dzięki dodatkowi białego sera, a także sporej ilości jajek. Można je przygotować na wiele sposobów i co ważne, doskonale smakują nawet po kilku dniach.

Jesienny sernik od siostry Anastazji

Składniki:

ciasto:

  • 10 dag masła lub margaryny

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 5 żółtek

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa:

  • 50 dag śliwek

  • 30 dag masła lub margaryny

  • 1 i 3/4 szklanki cukru drobnego

  • 10 jajek

  • 1 i 1/4 kg mielonego sera na sernik

  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru

beza:

  • 5 białek

  • 1 szklanka cukru drobnego

Przygotowanie sernika

Na ciasto masło utrzyj z cukrem pudrem. Dalej ucieraj, dodając kolejno żółtka. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj.

Dużą formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz ok. 20 minut.

Śliwki umyj, osusz. Każdą przekrój na pół, wyjmij pestkę. Jeśli chcesz, połówki śliwek możesz pokroić na mniejsze kawałki.

Na masę serową masło utrzyj z cukrem, dodając kolejno żółtka. Dodaj ser i proszek budyniowy, dokładnie wymieszaj.

Białka ubij na sztywno. Najpierw dodaj do masy serowej połowę piany z białek, wymieszaj. Gdy masa stanie się nieco rzadsza, dodaj do niej pozostałą pianę i delikatnie wymieszaj.

Na podpieczony spód wylej część masy serowej, ułóż na niej śliwki (możesz je też położyć na wierzchu sera), przykryj pozostałą masą serową. Sernik piecz ok. 45 minut w 180 st. C.

Na bezę białka ubij do białości. Dalej ubijaj, dodając do nich stopniowo drobny cukier. Ubijaj pianę, aż będzie gęsta i lśniąca. Wyłóż ją na sernik, piecz jeszcze ok. 15 minut.

Po więcej przepisów na pyszne serniki zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tam np. przepis na sernik z rosą , a także na sernik wiedeński .

ubite białka
ubite białka

Źródło zdjęcia: canva/Oksana_S

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: siostra-anastazja

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy