Smakosze.pl Przepisy Kabaczek faszerowany mięsem i kurkami: zdrowie w chrupiącej skórce
pixabay.com

Kabaczek faszerowany mięsem i kurkami: zdrowie w chrupiącej skórce

25 marca 2022
Autor tekstu: Hoff Emil

Kabaczek faszerowany mięsem i kurkami: sposób na zdrowe warzywo

Kabaczek to regionalna nazwa cukinii. Swojska cukinia przybyła do nas z Meksyku przez Włochy. Cukinia to bardzo zdrowe warzywo, które warto jeść jak najczęściej. Zawiera dużo fosforu, wapnia, potasu i sodu, witamin z grupy B, dużo witaminy C. Ponadto cukinia jest niskokaloryczna, wspomaga trawienie, wzmacnia układ nerwowy i odpornościowy, wzrok i pracę mózgu, może też wspomagać łagodzenie stresu.

Skoro cukinię jeść trzeba, to warto poznać kilka przepisów na jej smaczne i zdrowe wykorzystanie. Przed Państwem kabaczek faszerowany mięsem i kurkami!

Kabaczek faszerowany mięsem i kurkami: dla kogo?

Kabaczek faszerowany mięsem i kurkami przypadnie do gustu wszystkim fanom pieczonych warzyw i oryginalnych zapiekanek. Dzięki pysznemu farszowi można nawet dzieciom przemycić trochę zdrowego kabaczka – każdy odpowiedzialny rodzic powinien to mieć na uwadze.

Kabaczek faszerowany mięsem i kurkami: na jaką okazję?

Kabaczek faszerowany mięsem i kurkami to świetny pomysł na oryginalny obiad czy ciepłą kolację, po odgrzaniu nada się też na lunch w pracy.

Kabaczek faszerowany mięsem i kurkami: ile kalorii?

Kaloryczność kabaczka faszerowanego mięsem i kurkami zależy w gruncie rzeczy od rodzaju, jakości i ilości wykorzystanego mięsa. Chuda jagnięcina sprawi, że nasz kabaczek będzie pożywny, ale lekki. Jeśli obawiamy się o linię, możemy też darować sobie ozdabianie gotowej potrawy serem feta, choć jest to akurat jeden z najlżejszych serów.

Obserwuj nas w
autor
Hoff Emil

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy