Kroję i wkładam do piekarnika na pół godziny. Nie znam szybszego i smaczniejszego sposobu na obiad

Chcesz przyrządzić szybki obiad? Skorzystaj z tego błyskawicznego przepisu na smaczną zapiekankę. Podstawowe produkty na nią być może znajdziesz w swojej kuchni. Szybka zapiekanka na obiad to kulinarny strzał w 10.
Szybki obiad, czyli pomysł na zapiekankę
Gdy brakuje mi czasu na gotowanie, zawsze sięgam po ten przepis. Dzięki tej recepturze przygotowuję szybką zapiekankę na obiad. Robię ją z ziemniaków i boczku. Przydaje się też moc aromatycznych przypraw i śmietana. Przyrządzam z nich kremowy sos o wyrazistym smaku.
Zalewam nim ziemniaki i boczek, a te szybkie danie trafia od razu do piekarnika. Wkrótce znakomita i pożywna zapiekanka jest gotowa. Ten szybki obiad powstaje w zaledwie pól godziny. Równie szybko znika z talerzy, bo jest pyszny. Zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Szefowa Kuchni na YouTube.

Jak przygotować szybką zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem?
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 200 g boczku
- 2 cebule
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany 12%
- ser żółty
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz czarny
- pieprz ziołowy
- słodka papryka
- ostra papryka
- zioła prowansalskie
Dalsza część tekstu pod filmem
Przygotowanie zapiekanki zacznij od ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Mięso pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Boczek podsmaż, aż wytopi się tłuszcz i dołóż cebulę. Pamiętaj o mieszaniu składników na patelni.
Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek. Teraz zajmij się przygotowanie sosu. Do miski wbij jajka, rozmąć je i dodaj śmietanę. Składniki połącz i dopraw pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym, słodką i ostrą papryką. Wsyp też zioła prowansalskie i sól.
Szybka zapiekanka na obiad dla całej rodziny
Składniki sosu dokładnie wymieszaj. Następnie do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą włóż ⅓ ugotowanych ziemniaków.
Na nich ułóż połowę usmażonego boczku z cebulą i czosnkiem. Znów połóż ziemniaki i wyłóż na nie resztę boczku z cebulą i czosnkiem. Teraz pora na ziemniaki. Zalej je przygotowanym wcześniej sosem śmietanowym. Wierzch dania posyp startym serem żółtym.

Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po upływie tego czasu zapiekanka gotowa jest do podania. Pyszna, aromatyczna i pożywna zachwyci całą rodzinę. Pisaliśmy o tym, jak zrobić zapieczone faszerowane bułeczki. Polecaliśmy przepis kucharza Piotra Ogińskiego na surówkę z kapusty pekińskiej.






































