Lepsze niż schabowe, a nawet mielone. Te kotlety zrobisz w kilka minut

Szukasz pomysłu na szybki i tani obiad dla całej rodziny? Przygotuj proste kotlety, które smaczniejsze są nawet od kultowych schabowych i mielonych. Soczyste mięso obtoczone w aromatycznym cieście smakują jak marzenie.
Pyszne kotleciki polecają się na obiad!
Mówiąc o kotletach na obiad, zwykle mamy na myśli kultowe już schabowe lub mielone. Warto jednak przyrządzić to danie nieco inaczej i z innego mięsa. Kotlety francuskie to kotlety przyrządzane z piersi kurczaka. Są niezwykle delikatne i soczyste, a wszystko dzięki specjalnym dodatkom.
Przepis na kotlety francuskie mam od Ani Zyśk. Znana vlogerka kulinarna od lat prowadzi swój kanał, jedz.pysznie w mediach społecznościowych, w tym na Instagramie i YouTube. Dzieli się tam prostymi przepisami na fantastyczne dania główne, zupy, a także desery i ciasta.
Przygotowanie kotletów francuskich trwa dosłownie kilka minut. Gotowe mięso należy marynować w dodatkach przez godzinę, a następnie usmażyć. Zobaczysz, że posmakują całe rodzinie.
Kontrola mięsa w sklepach w całej Polsce. Wyniki szokująPrzepis na kotlety francuskie
Do przygotowania kotletów francuskich nie będzie potrzebna bułka tarta, lecz ciasto, które zrobisz z kilu prostych składników. Kotlety przepisu Ani Zyśk smakują tak, że z pewnością będziesz podawać je na obiad znacznie częściej.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki:
- 500 g piersi kurczaka
- 80 g sera żółtego tartego
- 1 jajko
- 1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej w proszku
- 100 ml mleka
- 50 g mąki
Soczyste kotleciki przygotujesz w 4 prostych krokach
Krok 1. Pierś z kurczaka pokrój w plastry i delikatnie rozbij mięso.

Krok 2. Kotlety przełóż do miski, wlej mleko, starty ser, jajka, mąkę i zupę cebulową z proszku.

Krok 3. Delikatnie wymieszaj łyżką i odstaw na godzinę, by mięso naszło wszystkimi dodatkami.

Krok 4. Kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor. Przełóż je na ręcznik papierowy, a następnie podaj z ulubionymi dodatkami. Gorąco polecamy kremowe ziemniaczki i surówkę z kapusty pekińskiej.






































