Kakaowe ciasto bez pieczenia
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Praktycznie należy przygotować tylko masę, której podstawą jest wcześniej ugotowany, gęsty budyń, wymieszamy z ubitym masłem. Następnie układamy warstwami herbatniki i masę, dodajemy owocowy dżem, który idealnie kontrastuje ze słodkim kakao i wsadzamy na noc do lodówki. Wtedy całość nasiąknie kremem i stanie się miękka i puszysta. Rano przywita Was kremowe, kakaowe ciasto o idealnej konsystencji, które dosłownie rozpływa się w ustach.
Kakao - dla zdrowia i przyjemności
Urzeka intensywnie czekoladowym aromatem, który wzbogaca smak potraw, deserów i słodkich napojów, poprawia nam humor i sprawia, że nasze kubki smakowe szaleją z zachwytu. W czasach starożytnych ziarna kakaowca były tak cenne, że służyły jako środek płatniczy. Jak się okazuje, kakao to nie tylko przyjemność, ale i zdrowie. Jest skarbnicą przeciwutleniaczy, które zapobiegają wielu chorobom, źródłem witamin, mikroelementów i zdrowych tłuszczów. W 100 gramach kakao znajdziemy aż 37 g błonnika! Ponadto kakao charakteryzuje się wysoką zawartością magnezu (499 mg na 100 g), potasu, fosforu oraz wapnia. Dzięki dużej ilości żelaza poleca się je osobom z anemią. W jaki sposób kakao wpływa na nastrój? Zawdzięczamy to obecności teobrominy oraz kofeiny. Obie te substancje wykazują działanie pobudzające, poprawiają koncentrację i zmniejszają uczucie zmęczenia.
Kakaowe ciasto bez pieczenia - przepis
Składniki:
-
około 600 g kakaowych herbatników "petit beurre"
-
200 g masła
-
1 słoiczek dżemu malinowego
-
kakao
Krem czekoladowy:
-
1 litr mleka
-
3 pełne łyżki mąki pszennej
-
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
-
3 łyżki prawdziwego kakao
-
3/4 szklanki cukru
-
2 żółtka
Sposób przygotowania:
-
Odlej 1,5 szklanki mleka i dokładnie wymieszać je z mąką pszenną, ziemniaczaną, kakao, cukrem, i żółtkami. Najlepiej użyć do tego trzepaczki.
-
Resztę mleka zagotuj, następnie wlewaj do niego wcześniej przygotowaną mieszankę mleka, mąki, kakao i żółtek. Cały czas energicznie mieszaj (najlepiej użyć do tego trzepaczki) i
-
ponownie zagotuj.
-
Po zagotowaniu gotowy budyń odstaw z ognia, przelej do czystej miski i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Aby zapobiec utworzeniu się kożucha, na wierzchu możesz położyć folię spożywczą.
-
Miękkie masło ubijaj przez około 3 minuty, następnie łyżka po łyżce, w krótkich odstępach czasu, dodawaj budyń (cały czas miksując).
-
Przygotuj formę o wymiarach około 20 x 30 cm lub większą i wyłóż papierem do pieczenia.
-
Na spodzie ułóż herbatniki, jeden obok drugiego, a następnie przykryj je masą kakaową. Układaj warstwami na przemian, aż uzyskasz 4 lub 5 takich warstw. Na drugą od dołu zamiast kremu użyj dżemu. Ostatnia, górna warstwa to krem kakaowy.
-
Ciasto oprósz kakao i wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin.
Przepis na frużelinę malinową
Zamiast gotowego dżemu, możesz użyć domowej roboty frużeliny malinowej. To nic innego jak maliny w żelu, z dodatkiem mąki ziemniaczanej lub żelatyny. Frużelina wyglądem przypomina kisiel, a konsystencją jest zbliżona do lekko tężejącej galaretki.
Składniki:
-
250 g malin, świeżych lub mrożonych
-
1 łyżka soku z cytryny
-
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonych w 2 łyżkach wody
-
1 łyżka cukru do smaku
Sposób przygotowania:
-
W rondelku podgrzej maliny z cukrem. Gotuj na palniku o średniej mocy, cały czas mieszając. Podgrzewaj do rozpuszczenia się cukru.
-
Dodaj cytrynę, wodę z mąką ziemniaczaną. Całość zagotuj, cały czas mieszając. Odstaw do wystygnięcia.
Puszysta bita śmietana
Ciasto możemy podawać z bitą śmietaną. Do jej przygotowania potrzebujesz dobrze schłodzonej śmietany 30% lub 36% i trochę cukru pudru. Śmietanę ubij około 30 sekund na najniższych obrotach, a następnie na najwyższych do momentu, aż śmietana będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodaj cukru pudru i gotowe!