Prosty sposób na pozbycie się zapachu mułu z karpia. Wystarczy 1 czynność, a wyjdzie perfekcyjny
Karp pojawia się na Święta Bożego Narodzenia w najróżniejszych postaciach. Najczęściej panieruje się go w bułce tartej i smaży jak kotlety, choć wielką popularnością cieszą się rybne medaliony w galarecie. Niezależnie od twoich preferencji, co do przygotowania tej ryby, największym problemem zawsze jest zapach.
Karp wydziela bowiem charakterystyczny aromat mułu, który można także poczuć na języku. Nie musimy na szczęście zmuszać się do jedzenia takiego produktu - istnieją bowiem banalnie proste metody, które pozwalają pozbyć się tego problemu w kilka godzin.
Karp pachnie mułem? Zamarynuj go w cebuli i cytrynie
Oba produkty doskonale wyciągają nieprzyjemny aromat oraz smak, a także maskują go swoją intensywnością . Zanim jednak przejdziemy do ich stosowania, należy odpowiednio oprawić rybę. Najpierw trzeba zacząć od oczyszczenia skóry z łusek.
Następnie wystarczy oczyścić ją z wnętrzności oraz natrzeć sporą ilością morskiej soli. Jeśli wybieramy sposób z cebulą, trzeba pokroić ją w plasterki i dokładnie obłożyć nią całą rybę . Następnie wystarczy owinąć ją folią spożywczą i schować na całą noc do lodówki.
Sposób z cytryną jest prostszy - rybę skrapla się obficie sokiem z cytryny , ponownie owija folią spożywczą i także chowa do lodówki na całą noc. Następnego dnia wystarczy wyjąć ją z cebuli lub soku, przemyć pod bieżącą wodą, a mięso nie będzie już dłużej wydzielać nieprzyjemnego aromatu.
Istnieje jeszcze jedna metoda, która jest jednak odrobinę bardziej zawiła. Opisaliśmy ją w tym artykule , w którym zajęliśmy się także innymi potrawami, które najczęściej przygotowujemy na wigilię.
Jak panierować karpia?
Przede wszystkim należy zadbać o odpowiednią suchość ryby. Po wypłukaniu jej warto dokładnie przetrzeć powierzchnię ryby ręcznikiem papierowym. Najmniejsza pozostałość wilgoci może bowiem sprawić, że panierka odklei się podczas smażenia.
Choć receptur na panierkę jest bardzo dużo, przed maczaniem w jajku, warto rybę obtoczyć w mieszance mąki pszennej i kukurydzianej . Ich proporcje powinny być równe, dzięki czemu po smażeniu ryba nabierze pięknego złocistego koloru, a bułka tarta z jajkiem będzie miała dobry fundament do przywarcia.
Wcześniej pisaliśmy o problemach hodowców i sprzedawców karpia w całej Polsce. Jak można dowiedzieć się z tego artykułu , kłopoty zostały rozwiązane, więc każdy z nas będzie mógł bez przeszkód cieszyć się smakiem tej ryby.
Źródło: kuchnia.wp.pl
Zapraszamy na nasz profil na Instagramie