Marmurkowe pisanki są hitem Wielkanocy. Nie uwierzysz, jak łatwo je zrobić

Dwa wieki temu to jaja Fabergé uchodziły za ideał piękna. Czasy i gusta się jednak zmieniają. Przed Wielkanocą serca wszystkich skradły marmurkowe pisanki. Nam również się one spodobały, dlatego przedstawiamy łatwy sposób na przygotowanie najpiękniejszych pisanek na Wielkanoc. Każdy będzie ci ich zazdrościł.
Najpiękniejsze pisanki na Wielkanoc
Choć żadnym pisankom nie sposób odmówić oryginalności i piękna, w tym roku trendom przewodzą marmurkowe pisanki. Zdetronizowały one wszelkie inne sposoby barwienia i teraz praktycznie każdy chce je mieć na swoim stole.
Takie jajka zachwycają niespotykanym nigdy wcześniej wzorem i barwą. Wyglądają tak bogato, że można pomylić je ze świątecznymi ozdobami. Niektórym gościom aż żal będzie je rozbijać. Tradycji jednak musi stać się zadość, więc i te pisanki muszą wziąć udział w tłuczeniu.
Co ciekawe, przygotowanie tych pisanek na Wielkanoc wcale nie jest trudne. Do barwienia wykorzystuje się barwniki, które najpierw należy przygotować z kilku składników, które znajdziesz w kuchni. Wszystkie wskazówki i potrzebne produkty omawiamy w dalszej części artykułu.

Naturalne barwniki do pisanek najlepsze
Do przygotowania marmurkowych pisanek wykorzystuje się tylko i wyłącznie składniki pochodzenia naturalnego. Nic nie farbuje przecież jajek lepiej niż łupiny z cebuli. Wiedziały o tym już nasze babki i prababki, dlatego w tym sposobie również wykorzystamy ten składnik. Niezbędna będzie także czerwona kapusta, która po ugotowaniu odda swój kolor, dzięki czemu pisanki zyskają fantastyczną barwę.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Produkty do barwienia są już znane, ale oprócz nich potrzebne będą także inne. Są to między innymi, takie produkty jak: ocet, sól oraz woda. Aby sposób okazał się skuteczny, potrzebna będzie także gaza lub kilka małych pończoch oraz sznurek. O ich zastosowaniu dowiesz się, sprawdzając instrukcję udostępnioną poniżej.
Składniki do farbowania pisanek:
- łupiny z cebuli żółtej i z cebuli czerwonej
- ½ czerwonej kapusty
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki octu
- gaza lub pończocha
- cienki sznurek
- woda
- olej
- jajka

Jak przygotować marmurkowe pisanki?
Połowę czerwonej kapusty posiekaj na drobne kawałki. Następnie przełóż warzywo do garnka. Zalej wodą i doprowadź do zagotowania. W trakcie oczekiwania przygotuj jajka do barwienia.
W tym celu łupiny z cebuli porwij lub potnij na drobne kawałki. Przełóż je do miski lub innego naczynia. Jajka umyj i kiedy będą wilgotne, obtocz je w przygotowanych łupinach. Następnie każde jajko zawiń w kawałek gazy lub w pończochę. Pakunek ciasno zwiąż sznurkiem.

Do gotującej się kapusty, wlej ocet i wsyp sól. Wymieszaj. Do wywaru włóż zapakowane w cienki materiał jajka. Gotuj je przez 10 minut. Po upłynięciu wskazanego czasu nie wyciągaj pisanek. Pozostaw je w garnku do wystudzenia na godzinę. Następnie rozpakuj je, a skorupki natrzyj odrobiną oleju. Dzięki temu pisanki będą lśniły i zachwycały kolorem.
Niedawno opisywaliśmy różnice pomiędzy jajkami w białej skorupce i brązowej, koniecznie musisz dowiedzieć się, czym się charakteryzują. Opisywaliśmy także kryzys w USA, który doprowadził do wzrostu cen jajek.






































