Karp nie tylko od święta
Najprostszy przepis na smażonego karpia
To jednej z prostszych przepisów na smażonego karpia. Wystarczy kilka składników, surówka z kiszonej kapusty i obiad gotowy.
Składniki: 1 wypatroszony karp lub około 1,5 kg gotowych płatów karpia1 łyżka przyprawy do karpia lub rybmąka pszennaolej roślinny do smażenia.
Przygotowanie
Już wypatroszonego i przygotowanego karpia (bez łusek i wnętrzności) opłucz i osusz. Następnie pokrój karpia na porcje (lub dzwonki, jeśli masz całą rybę). Przypraw kawałki przyprawą do ryb. Przykryj miskę z rybami i odstaw do lodówki na 1-2 godziny. Czas na przygotowanie oleju. Wlej około 1 cm oleju na patelnie i bardzo dobrze rozgrzej. Zmniejsz ogień i obtocz rybę w mące. Kładź karpia delikatnie na rozgrzany olej i smaż około 7 minut z obu stron. Karp powinien się zarumienić i dobrze upiec w środku. Przed kolejną partią ryb koniecznie wymień olej i przetrzyj patelnię ręcznikiem papierowym.
Karp smażony na maśle
Karp to bardzo delikatna ryba i dosyć mocnym smaku. Nie wymaga ona wielu przypraw czy wymyślnych dodatków. Tak naprawdę, wystarczy usmażyć go na klarowanym maśle.
Składniki: 4 filety karpia ze skórą1 łyżka masła klarowanegomąka1 cebula2 łyżeczki majerankusól i pieprz do smaku1,5 szklanki mleka1 łyżka soku z cytryny1 łyżka octu z białego wina.
Filety dokładnie umyj i oczyść z łusek jeśli je ma. Pokrój w plastry cebulę i przełóż do miski. Osuszone filety karpia połóż na pokrojonej cebuli. Przygotuj marynatę z mleka, soku z cytryny i połową majeranku oraz octu z białego wina. Zalej rybę z cebulą i odstaw na 1 godzinę do lodówki.
Po godzinie wyjmij rybę z lodówki i osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw rybę solą i pieprzem. Teraz wymieszaj mąkę z resztą majeranku i w tym obtocz rybę. Czas na rozgrzanie masła klarowanego na patelni. Smaż karpia od strony tak, aby stała się chrupiąca. W ten sposób smaż karpia około 5 minut. Następnie obróć rybę i smaż ją 3 minuty.
Karp smażony w marynacie z cytryny wg Magdy Gessler
Mistrzyni kuchni, Magda Gessler, potrafi z bardzo prostych składników przygotować wspaniałe i wykwintne danie. Smażony karp w cytrynowej marynacie. Proste, ale jakże efektowne danie na niedzielny obiad. Przygotowania jednak zacznij dzień wcześniej, ponieważ karp musi swoje odstać.
Składniki :Sok z 2 cytryn0,5 kg zamarynowanej ryby pokrojonej w dzwonka1 rozmącone jajko1 łyżka mąki pszennej2 łyżki bułki tartejmasło klarowane.
Przygotowanie
Umyj i oczyść rybę z łusek i pokrój w dzwonka. Przygotuj marynatę wyciskają sok z cytryn. Zalej przygotowaną rybę sokiem z cytryny, przykryj karpia i odstaw do lodówki na minimum 24 godziny. Następnego dnia odsącz rybę i osusz ją. Wymieszaj mąkę z bułką tartą. Rozbełtaj jajko. Na patelni przygotuj masło klarowane, dobrze je rozgrzej. Czas na smażenie. Namocz karpia w jajku, a następnie w mące z bułką. Przełóż na rozgrzaną patelnię. Smaż z każdej strony przez około 5-7 minut aż zauważysz, że ryba nabiera rumieńców. Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu.
Jak szybko pozbyć się ości z karpia?
Znalezienie nawet najmniejszej ości w rybie, potrafi zepsuć przyjemność jedzenia. Jest jednak sposób na to, aby pozbyć się nich jeszcze przed smażeniem. Wystarczy naciąć filety w poprzek mięśni co 2-3 milimetry. Małe ości stają się praktycznie niewyczuwalne. Kolejnym sposobem może być też zalewa octowa, w której usmażonego karpia marynuje się. Do wykonania zalewy potrzebujesz 0,5 litra octu 2,5 litra wody, 4 łyżki cukru, 1 łyżkę soli, 4 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 4 kulki pieprzu 1/4 paczki gorczycy. Taką marynatę należy zagotować i usmażonego karpia zalewać, gdy będzie ona jeszcze ciepła. Tak przygotowana ryba może stać nawet do 2 tygodni. Po tym czasie ości w rybie nie znajdziesz.