Ten majonez bije na głowę sklepowe. Bez konserwantów, a wytrzyma w lodówce 3 miesiące

Majonez to produkt, który kojarzy się z Wielkanocą. Jest niezbędnym składnikiem wielu sałatek. Zamiast kupować go w sklepie, zrób go sam w domu. Dzięki fermentacji wytrzyma w lodówce nawet 3 miesiące.
Majonez fermentowany
Majonez to niezbędny składnik wielu wielkanocnych potraw m.in. sałatki jarzynowej. Zamiast zastanawiać się, który ze sklepowych jest najlepszy, zrób go samodzielnie w domu. Prezentowany przez nas przepis ma wiele plusów. Po pierwsze, nie zawiera konserwantów i dostarcza naszemu organizmowi naturalne probiotyki. Po drugie, dzięki fermentacji wytrzyma on w lodówce aż 3 miesiące.
Przygotowanie tego sosu wcale nie jest trudne. Zajmuje tylko kilka minut. Nieco dłużej trwa proces fermentacji (ok. 6 godzin), jednak zdecydowanie jest on wart naszej cierpliwości. Takiego majonezu nie kupimy bowiem w żadnym supermarkecie.

Najlepszy majonez na Wielkanoc
Wciąż trwają dyskusje, jaki jest najlepszy dostępny w sklepach majonez. Niektóre marki mają swoich zagorzałych zwolenników. Warto jednak wypróbować domowy przepis na ten przysmak. Być może to on stanie się ulubieńcem całej rodziny. Do Wielkanocy zostało jeszcze kilka dni, spokojnie zdążysz go przygotować.
Dalsza część tekstu pod filmem:
Lista składników na majonez fermentowany:
- 1 jajko- koniecznie w temperaturze pokojowej
- ¾ łyżeczki musztardy
- ½ łyżeczki soli
- ¾ łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki soku z kiszonek lub kombuchy
- 1 i 1/8 szklanki oleju z pestek winogron lub innego o neutralnym smaku
Dodatkowo przygotuj średni słoik i blender.

Jak zrobić majonez fermentowany?
Do słoika wbij jajko, dodaj musztardę, wsyp sól, wlej ocet jabłkowy, sok z kiszonek lub kombuchę oraz olej z pestek winogron. Zadbaj o to, aby odbyło się to tak samo jak w wyżej podanej kolejności. Poczekaj kilka chwil, aby olej oddzielił się od powierzchni słoika.
Umieść blender na dnie słoika i włącz najwyższą moc. Przez pierwsze kilka sekund trzymaj go nieruchomo, następnie unoś go i opuszczaj, aż masa stanie się kremowa. Zakręć słoik i przykryj ściereczką i pozostaw w temperaturze pokojowej na około 6 godzin, a następnie przełóż go do lodówki. Po kilku godzinach stanie się on jeszcze bardziej gęsty.
Sprawdź też przepis na wielkanocny pasztet i niezwykłe faszerowane jajka.




































