Kroję banany i zawijam w ciasto francuskie. Ostatnio to mój ulubiony deser

Przygotowanie pysznego deseru, który przypadnie do gustu wielu osobą, wcale nie musi być trudne. Wystarczy, że poznasz poniższy przepis, a z ciasta francuskiego i bananów wyczarujesz prawdziwe delicje. Pomyśl, czy od razu nie przygotować dwóch porcji, bo ciasto rozejdzie się w try miga.
Serce kontra dieta, czyli desery
Desery to słabość każdego z nas. Wbrew temu, że prawie każdy, w jakimś stopniu dba o linię i o utrzymanie właściwej wagi, czasami każdemu zdarza się podjadanie słodyczy. Jeżeli są to domowe wypieki, to można przymknąć na to oko. Zdecydowanie gorzej, jeśli są to gotowe przysmaki ze sklepów.
Dla wszystkich łasuchów mamy prosty przepis na przekąskę z ciasta francuskiego. Za sprawą kilku czynności powstaną bułeczki, które mogą przypominać słynne cynamonki, ale oprócz przyprawy znajdują się w nich także banany. Takie połączenie gwarantuje nie tylko smak, ale i masę słodyczy.

Ciasto francuskie i banany
Zaletą tego deseru jest tylko smak i łatwość przygotowania, ale też to, że można przygotować go z dosłownie kilku, niedrogich składników. Najważniejszym z nich jest ciasto francuskie. Nie trzeba przygotowywać go własnoręcznie, bo wystarczy kupić gotowe, które dostępne jest już praktycznie w każdym sklepie. Za smak i słodycz odpowiadać będą banany, cynamon i cukier. Wszystkie składniki i ich proporcje umieściliśmy na poniższej liście. Sprawdź ją dokładnie, aby o niczym nie zapomnieć.
Składniki:
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 3 banany
- ½ szklanki cukru
- 1 jajko
- cynamon

Prosty przepis na bananowy deser
Na stolnicy rozłóż ciasto francuskie. Do miski wsyp cukier oraz cynamon. Wymieszaj składniki, a następnie rozsyp je po powierzchni ciasta. Banany obierz i pokrój w cienkie plastry. Ułóż je na cieście jeden przy drugim. Pamiętaj o zostawieniu wolnej przestrzeni, około 2 centymetrów od krawędzi.
Ciasto zawiń wraz ze składnikami w rulon. Sklej jego końce i potnij na kawałki o grubości około 3-4 centymetrów. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nich kawałki, a ich wierzch i boki posmaruj rozkłóconym żółtkiem.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Umieść w nim blachę z deserem i piecz przez 20 minut. Gotowe podawaj dopiero po wystygnięciu.
Wypróbuj także przepis na sernik z rosą i sięgnij także po sposób na ciasto z warzywa.






































