Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i cynamonem
Pierwszym krokiem w przygotowaniu kaszy jaglanej zapiekanej z jabłkami i cynamonem jest ugotowanie kaszy. Aby zrobić do w odpowiedni sposób, należy umieścić suchą kaszę na sitku, przepłukać ją kilkukrotnie ciepłą wodą z kranu, następnie wsypać do rondelka, zalać mlekiem i nastawić do gotowania.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie jabłek. Jabłka musimy dokładnie umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Jeżeli są bardzo kwaśne, możemy dosypać w trakcie smażenie jeszcze szczyptę cukru. Pamiętajmy jednak, żeby dania nie przesłodzić.
Przysmażone jabłka zdejmujemy z ognia.
Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę stołową masła. Gdy tłuszcz będzie gorący, zasypujemy go cukrem i przez chwilę podsmażamy. Następnie na patelni wykładamy starte jabłka i smażymy. Możemy dodać do nich 1 łyżeczkę cynamonu, aby były bardziej aromatyczne.
-
1 kilogram jabłek
-
120 gramów kaszy jaglanej
-
1 opakowanie cukru wanilinowego
-
4 łyżki stołowe cukru
-
500 mililitrów mleka
-
2 łyżki stołowe masła
-
przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu.
Podczas gdy kasza będzie wchłaniała mleko, musimy nastawić piekarnik. Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i cynamonem musi piec się w 180 stopniach.
Musimy gotować ją do momentu aż będzie miękka i wchłonie znaczną część mleka.
Gdy kasza zmięknie, należy zdjąć ją z ognia, wsypać cały cukier wanilinowy, dobrze wymieszać, a następnie przykryć na kilka minut, aby kasza jeszcze bardziej zmiękła i wchłonęła resztę mleka.
Następnie przygotowujemy naczynie żaroodporne, po czym wykładamy na jego dnie połowę porcji ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej. Na warstwie kaszy kładziemy przysmażone jabłka. Warstwę owocową przykrywamy drugą połową kaszy jaglanej.
Owoce smażymy przez 10-12 minut aż zrobią się złote w kolorze i delikatnie zmiękną.
Składniki:
Mleko zmieszane z kaszą należy doprowadzić do wrzenia. Kiedy się to stanie, trzeba zmniejszyć ogień pod rondelkiem i gotować pod przykryciem przez około 15 minut. Można co jakiś czas przemieszać kaszę.
Przygotowanie:
Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i cynamonem to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie słodkie posiłki. Danie możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dobrym pomysłem jest zabranie części w formie lunchu np. do pracy czy szkoły. Kaszę z jabłkami możemy podawać z różnymi dodatkami. Szczególnie dobrze sprawdzą się: kwaśna śmietana, jogurt naturalny oraz świeże owoce, np. maliny.
Całość posypujemy cynamonem.
Aby sprawić, że kasza będzie jeszcze smaczniejsza i aromatyczniejsza, możemy zetrzeć na wierzch zimne masło.
Kaszę jaglaną z jabłkami i cynamonem zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25-30 minut. Pamiętajmy, aby przez włożeniem do piekarnika przykryć naczynie folią aluminiową. Dzięki temu nasza słodka zapiekanka nie przypali się i nie stanie się sucha.
Kaszę jaglaną zapiekaną z jabłkami i cynamonem podajemy z kleksem kwaśnej śmietany.
undefined
Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i cynamonem, serem mascarpone i malinami.
Składniki:
-
1 kilogram jabłek
-
200 gramów malin świeżych
-
½ szklanki kaszy jaglanej
-
3 łyżki stołowe cukru
-
1 opakowanie cukru wanilinowego
-
½ łyżeczki soli
-
2 szklanki mleka
-
4 łyżki stołowe masła
-
250 gramów sera mascarpone
-
1 łyżka stołowa soku z cytryny
-
przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie:
Przyrządzanie kaszy jaglanej zapiekanej z jabłkami i cynamonem oraz z serem mascarpone i malinami zaczynamy od przygotowania kaszy. W tym celu zagotowujemy wodę w czajniku. W międzyczasie na suchą patelnię wysypujemy kaszę i przez chwilę ją prażymy. Po 1 minucie zdejmujemy kaszę z ognia, wsypujemy ją na sitko i przelewamy zagotowanym wrzątkiem.
Następnie w garnku zagotowujemy mleko z 1 łyżką masła i z ½ łyżeczki soli. Do mleka dosypujemy kaszę. Gotujemy ją aż będzie miękka. Powinno to zająć około 20 minut. W trakcie gotowania dodajemy cały cukier wanilinowy.
Gdy kasza będzie już gotowa, zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy pod przykryciem, aby kasza mogła wchłonąć resztę mleka.
Podczas gdy kasza jaglana będzie nasiąkać mlekiem, my możemy zająć się jabłkami. Owoce dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, przekrawamy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne, po czym ścieramy na tarce na grubych oczkach.
W garnku roztapiamy 1 łyżkę masła. Kiedy tłuszcz będzie gorący, dodajemy do niego cukier. Dokładnie mieszamy. Do masła i cukru dodajemy starte jabłka. Całość polewamy sokiem z cytryny. Smażymy przez 10 minut, ciągle mieszając, aby owoce się nie przypaliły.
W trakcie smażenia jabłka trzeba posypać cynamonem.
Po 10 minutach zdejmujemy je z ognia.
Następnie smarujemy naczynie żaroodporne 1 łyżką masła. Do nasmarowanego naczynia wykładamy ½ porcji kaszy. Na warstwę kaszy kładziemy warstwę jabłek. Owoce przykrywamy drugą częścią kaszy.
Całość możemy dodatkowo posypać cynamonem i startym na tarce na grubych oczkach masłem (1 łyżką).
Naczynie przed włożeniem do piekarnika należy przykryć folią aluminiową.
Kaszę jaglaną zapiekaną z jabłkami i cynamonem pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut.
Po wyjęciu zapiekankę kroimy w kwadratowe kawałki. Poszczególne części smarujemy już na talerzach cienką warstwą sera mascarpone, po czym posypujemy świeżymi malinami. Podajemy na gorąco lub na zimno.
Smacznego!