Kieszenie z kurczaka ze szpinakiem i fetą
Kuchnia grecka jest prosta, oparta na dobrej jakości produktach, świeżych warzywach, serach. Jej wizytówką, tak jak w przypadku wielu innych śródziemnomorskich krajów, pozostaje świeżość, lekkość i prostota. Wizytówką kuchni jest mi.n. feta - owczy ser o ostrym, słonym smaku, wykorzystywany zarówno do przyrządzania sosów do mięs, jak i do oryginalnych deserów czy sałatek. Kieszenie z kurczaka ze szpinakiem i fetą świetnie wpisują się jako greckie danie obiadowe, a raczej kolacja, bo ta jest nawet ważniejsze.
Kieszenie z kurczaka ze szpinakiem i fetą
Czas przygotowania 60 minut, 400 kcal, 4 porcje
Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 40 dag szpinaku, 8 suszonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, 8 łyżek oleju, ser feta, 1/4 szklanki białego wina, 1/2 szklanki kremówki, słodka papryka, oregano, sól, pieprz.
Wykonanie
Przygotowujemy mięso z kurczaka. Filety dzielimy na 2 piersi, każdą nacinamy z jednej strony, by powstała kieszeń, uważając, żeby nie przebić piersi. Jeśli tak się stanie - „Są te pomidory, jest ten kwaśny, ale poza tym nic więcej. Oddaj fartucha”. Spokojnie, danie można uratować. Optymalnie jest rozbić piersi, przygotować farsz, a mięso zawinąć i przebić wykałaczkami. Jeśli kieszenie zrobiliśmy, nacieramy mięso solą, pieprzem, oregano i papryką.
Rozgrzewamy olej na patelni. Dodajemy opłukany oraz osuszony szpinak. Dodajemy drobno posiekaną w kostkę fetę. Minutę przed końcem podsmażania dorzucamy posiekany czosnek, doprawiamy solą (niewielką ilością, feta jest słona), pieprzem i gałką muszkatołową.
Farszem nadziewamy piersi. Do każdej wkładamy po 2 suszone pomidory, w razie potrzeby spinamy wykałaczkami. Podsmażamy na pozostałej oliwie, podlewamy winem i kremówką, przykrywamy i dusimy ok. 20 minut. Można podawać z makaronem.
Podpiekane kieszenie z kurczaka ze szpinakiem i fetą
Czas przygotowania 60 minut, 420 kcal, 4 porcje
Składniki: 4 małe lub średnie piersi z kurczaka, 25 dag szpinaku, 2 łyżki mielonej cebuli, 1/2 szklanki pokruszonego sera feta, 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, żółtko, posiekany mały ząbek czosnku, 1/4 łyżeczki soli, 2 łyżki masła, łyżeczka oliwy, 1/2 szklanki białego wina, 2 łyżki soku z cytryny.
Wykonanie
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Oczyszczone piersi przekłuwamy w najgrubszej części. Rozcinamy kieszeń tak daleko, jak to możliwe - na całej długości piersi. Delikatnie rozcinamy po bokach, ale nie przecinamy na całej długości, Można umieścić piersi między dwoma kawałkami folii i delikatnie rozbić mięso. Odkładamy kurczaka na bok i zabieramy się za farsz.
Wrzucamy osuszony szpinak na dużą patelnię i podsmażamy na średnim ogniu. Przerzucamy i mieszamy zielenicę aż całkowicie „zwiędnie”. Przekładamy szpinak do miski, dodajemy fetę, gałkę muszkatołową, żółtko, cebulę, czosnek i sól. Mieszamy, żeby połączyć składniki.
Farsz ze szpinakiem i fetą władamy do kieszonek kurczaka. Wypełniamy kieszonki, w razie potrzeby delikatnie dopychając farsz. Przyprawiamy kurczaka z obu stron solą i pieprzem.
Podgrzewamy dużą patelnię na średnim ogniu. Dodajemy 2 łyżeczki masła i łyżeczkę oliwy. Gdy olej i masło będą gorące, dodajemy piersi z kurczaka. Podsmażamy z obu stron, aż będą złotobrązowe i utworzą skórkę, około 4-5 minut z każdej strony.
Wyjmujemy kurczaka z patelni i dodajemy białe wino. Zamiast wina można dodać bulionu z kurczaka. Podduszamy wino, aż zmniejszy się o połowę. Dodajemy sok z cytryny - jest kwaśny, więc doskonale komponuje się ze szpinakiem - i pozostałe masło. Przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut w temperaturze 165 stopni.
Można podawać z np. puree ziemniaczanym, makaronem, batatami ze szczypiorkiem i czosnkiem oraz różnymi warzywami lekko gotowanymi na parze (np. fasolka szparagowa, brokuły i ziarna kukurydzy).
I oczywiście dokończamy butelkę wina.
undefined