Smakosze.pl
Klasyczne piersi kurczaka smażone w panierce: obiad przez duże O

Pixabay.com

Klasyczne piersi kurczaka smażone w panierce: obiad przez duże O

14 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Hoff Emil

Udostępnij:

Klasyczne piersi kurczaka smażone w panierce to danie proste, tradycyjne, smaczne i pożywne. Obiad dla każdego i na każdą okazję. Poznaj prosty przepis na klasyczne piersi z kurczaka smażone w panierce!

Klasyczne piersi kurczaka smażone w panierce: dla kogo?

Klasyczne piersi kurczaka smażone w panierce to danie dla każdego, kto ceni sobie proste, smaczne, sycące obiady. Odpowiednio przygotowane, klasyczne piersi kurczaka smażone w panierce nie są tłuste i nie powodują uczucia ciężkości. To klasyka obiadowa dla każdego.

Klasyczne piersi kurczaka smażone w panierce: na jaką okazję?

Klasyczne piersi kurczaka smażone w panierce nie bez kozery są klasyczne. To tradycyjny polski obiad, kulinarna wersja dworku z kolumienkami, poloneza tańczonego po grzybobraniu. Pasują na każdą okazję – na rodzinny obiad, na randkę, na wesele i na stypę, na powitanie i na pożegnanie.

Klasyczne piersi kurczaka smażone w panierce: ile kalorii?

Klasyczne piersi kurczaka smażone w panierce to danie obiadowe, sycące, dające dużo energii. Przy gotowaniu nie skąpimy masła ani śmietanki. Ostateczna liczba kalorii w całym obiedzie zależy od rozmiarów porcji i proporcji składników. Klasyczne piersi kurczaka smażone w panierce nie są jednak z pewnością daniem dietetycznym – nigdy nie miały nim być.

Osoby bardzo bojące się kalorii mogą podmienić śmietankę na jogurt naturalny, a zamiast masła używać oliwy z oliwek.

Klasyczne piersi kurczaka smażone w panierce: trudność

Klasyczne piersi kurczaka smażone w panierce to danie łatwe do przygotowania, szlachetnie proste. Wymaga tylko skoordynowania, bo będziemy przygotowywać trzy rzeczy: kotlety, ziemniaki i marchewkę z groszkiem.

Klasyczne piersi kurczaka smażone w panierce: czas na przygotowanie

Klasyczne piersi kurczaka smażone w panierce nie powinny zająć nam dłużej niż 45 minut do 1 godziny. Kotlety i warzywa możemy przygotować w czasie, gdy gotują się ziemniaki.

Klasyczne piersi kurczaka smażone w panierce: składniki (na 4 kotlety)

  • Piersi z kurczaka – 2 duże

  • Jajko – 1 duże

  • Mleko – 3 łyżki

  • Bułka tarta – garść

  • Sól – 1 łyżeczka

  • Olej roślinny lub masło klarowane – warstwa 3 mm na patelni

  • Masło – 2 łyżki

  • Śmietana 30% - 4 łyżki

  • Ziemniaki – 1 kg

  • Marchewka z groszkiem (mrożone) – 1 opakowanie

Klasyczne piersi kurczaka smażone w panierce: składniki opcjonalne

Do przyprószenia ziemniaków można użyć koperku lub natki pietruszki. Jako dodatek do zasmażki sprawdzą się tarty parmezan i skórka z cytryny.

Klasyczne piersi kurczaka smażone w panierce: potrzebne przybory

Do zrobienia klasycznych piersi kurczaka smażonych w panierce potrzebne będą: duży garnek z przykrywką, drugi mniejszy bez przykrywki, dwie miski i tłuczek do ziemniaków, a także patelnia z grubym dnem.

Klasyczne piersi kurczaka smażone w panierce: przygotowanie ziemniaków

Klasyczne piersi kurczaka smażone w panierce to pyszność sama w sobie. Jednak tradycyjnie kotlety to tylko część obiadu – muszą być jeszcze ziemniaki i surówka, najczęściej warzywa na ciepło.

Tłuczone ziemniaki przygotowujemy prosto i bez kombinowania. Obieramy je, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Zalewamy je wodą, solimy, doprowadzamy wodę do wrzenia, a potem przykrywamy garnek i gotujemy ziemniaki ok. 30 minut. Gdy ziemniaki zrobią się miękkie, odcedzamy je, a następnie ugniatamy dowolnym narzędziem – tłuczkiem lub specjalną prasą kuchenną do ziemniaków. W trakcie ugniatania dodajemy 2 łyżeczki masła. Słonolubni mogą też dosypać nieco soli.

Klasyczne piersi kurczaka smażone w panierce: przygotowanie kotletów

Kiedy ziemniaki się gotują, możemy zająć się przygotowaniem kotletów z piersi kurczaka.

Musimy przygotować sobie dwie miski. Do jednej sypiemy bułkę tartą, w drugiej rozrabiamy jedno jajko z 3 łyżkami mleka.

Przecinamy każdą z piersi kurczaka na pół. Połówki rozbijamy tłuczkiem i formujemy kotlety odpowiedniego kształtu i grubości. Osuszamy kotlety ręcznikami kuchennym, by nie były wilgotne. Następnie każdy z czterech kotletów namaczamy w misce z jajkiem i mlekiem, a potem obtaczamy w bułce tartej. Po namoczeniu w jajku i mleku czekamy, aż nadmiar płynu spłynie z powrotem do miski. Po obtoczeniu w bułce tartej możemy z kolei lekko otrząsnąć kotlet, by nadmiar bułki też wpadł z powrotem do miski. Zbyt dużo jaka czy bułki może spowodować, że panierka będzie odchodzić od kotletów po usmażeniu.

Możemy też dostawić z przodu trzecią miseczkę, nasypać do niej mąki i w niej najpierw obtaczać kotlety w czasie panierowania. Panierka udaje się jednak także bez mąki, a bezmączne danie jest lżejsze i zdrowsze.

Klasyczne piersi kurczaka smażone w panierce: smażenie kotletów

Żeby usmażyć kotlety z piersi kurczaka tak, by były soczyste, nietłuste, a panierka chrupiąca, musimy porządnie nagrzać patelnię z tłuszczem - do ok. 150 stopni Celsjusza.

Tłuszcz do smażenia piersi kurczaka powinien być dobrej jakości: porządny olej do smażenia lub masło klarowane.

Warstwa tłuszczu musi być gruba: ok. 2-4 mm, pół grubości samych kotletów. To nie pomyłka – gdy mięso ma odpowiednio dużo tłuszczu, wcale nie wchłania go całego, a jedynie tyle, ile wody wytraci w czasie smażenia, w miarę tego wytracania. Z kolei zbyt cienka warstwa tłuszczu może spowodować, że mięso wciągnie jak gąbka wszystko, co wlaliśmy na patelnię, czyli w praktyce i tak za dużo.

Na patelni układamy mięso, ale tak by nie było ścisku. Zbyt dużo mięsa spowoduje, że wciągnie ono więcej tłuszczu, a temperatura na patelni spadnie, co zakłóci smażenie i przywieranie panierki.

Kotlety z piersi kurczaka smażymy, aż nabiorą koloru złotego, a potem przewracamy na drugą stronę. Obie strony muszą stać się złociste.

Klasyczne piersi kurczaka smażone w panierce: przygotowanie warzyw

Skoro klasyczne piersi z kurczaka smażone w panierce są gwoździem naszego obiadu, to warzywa też muszą być klasyczne. Jak klasyka, to wiadomo, że gotowana marchewka z groszkiem.

Mrożone warzywa musimy rozmrozić – można to zrobić, np. przesypując je do sitka i wstawiając pod strumień ciepłej wody. Następnie marchewkę i groszek wrzucamy do garnka i zalewamy 1/3 szklanki wody. Włączamy ogień pod garnkiem i gotujemy warzywa, aż zmiękną – ok. 4 minut. Następnie dodajemy soli, pieprzu i masła, mieszamy i chwilę gotujemy. Potem dodajemy 4 łyżki śmietany rozrobionej z 2 łyżeczkami mąki – to nada konsystencji zalewie warzywnej. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę.

Klasyczne piersi kurczaka smażone w panierce: podanie

Ostatni etap przygotowania naszego obiadu to połączenie wszystkich jego elementów. Kotlety, ziemniaki i gotowaną marchewkę z groszkiem przekładamy na talerze. Możemy dowolnie ozdobić ziemniaki, np. posypać koperkiem czy natką pietruszki.

Same klasyczne piersi kurczaka smażone w panierce nie potrzebują ozdób: są piękne.

Klasyczne piersi kurczaka smażone w panierce: urozmaicenie

By wzbogacić smak zasmażki, można dodać do jajka startą skórkę cytryny, a do bułki tartej - starty parmezan.

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >