Smakosze.pl Przepisy Klasyczny przepis na barszcz ukraiński
canva/ARK NEYMAN

Klasyczny przepis na barszcz ukraiński

25 marca 2022
Autor tekstu: Katarzyna Kaczmarz

Barszcz ukraiński, czy pochodzi z Ukrainy?

Nasz barszcz ukraiński to tak naprawdę pomieszanie dwóch odmian barszczu pochodzącego z Ukrainy. U nich barszcz z dodatkiem fasoli nosi nazwę „barszcz czernihowski”, a w tradycyjnym barszczu ukraińskim występuje także kapusta. Wypróbuj podany przepis na barszcz ukraiński, aby porównać, który z nich jest lepszy.

Tego potrzebujesz, aby zrobić barszcz ukraiński

Składniki:

- 4 buraki- cebula- marchewka- pietruszka- pół selera- póltorej litra bulionu- 300 g kapusty włoskiej- puszka białej fasoli- 2 ząbki czosnku- opakowanie pomidorów z puszki- łyżka soku z cytryny- 6 ziemniaków- 4 ziela angielskie- 4 liście laurowe- sól- pieprz- tymianek- śmietana do zupy

Przygotowanie barszczu ukraińskiego

Na dnie 4 litrowego garnka, podsmażyć na maśle obraną i pokrojoną cebulkę.

Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę, dodać do cebuli i razem podsmażyć.Buraki obrać, pokorić w średnią kostkę dodać do warzyw w rondlu i wymieszać.Całość zalej bulionem, zamieszaj i zostaw do zagotowania.Doprawić przyprawami i wrzucić dwa całe ząbki czosnku.Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka.Gotować wszystko przez około 25 minut, aż wszystko zmięknie.Pomidory pokroić na mniejsze części i dodać do zupy razem z fasolką z puszki.Na koniec dodać sok z cytryny, gotować jeszcze przez 20 minut.Opcjonalnie można dodać łyżkę śmietany do zupy, zamieszać.

Podawać z posypanym po wierzchu świeżym koperkiem.

Nie taki straszny barszcz ukraiński

Jak właśnie zobaczyłeś przygotowanie barszczu ukraińskiego to nie jest taka trudna sprawa. Bogactwo warzyw w tej zupie powoduje, że staje się ona pełnowartościowym posiłkiem. Co jakiś czas można gotować barszcz ukraiński, zamiast tradycyjnego barszczu.

Bulion wołowy do barszczu ukraińskiego

Składniki:

- 600 g wołowiny np., szponder- półtorej dużej marchewki- duża pietruszka- pół selera- pół pora- cebula- 5 liści laurowych- 5 ziarenek ziela angielskiego- sól- pieprz

Przygotowanie

Przygotować garnek o pojemności około 5 litrów.Mięso opłucz pod zimną wodą i włóż do garnka i wlej do niego 2 l wody. Zagotuj, a po powstaniu biało-szarej piany zbierz ją łyżką i zmniejsz gaz pod garnkiem na najmniejszy, przykryj i gotuj przez około 30 minut.Marchew, pietruszkę seler oraz por obrać i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do gotującego się mięsa.Cebulę opalić palnikiem, lub od kuchenki gazowej, aż sczernieje wtedy ją również dodać do mięsa. Do garnka wrzucić ziele angielskie, liście laurowe oraz doprawić do samku solą i pieprzem.Gotować wszystko razem na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez około 2,5/3 godziny.Po upływie tego czasu, wyciągnąć z wywaru mięso oraz warzywa, a sam bulion przelać przez sito.

undefined

Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Kaczmarz

Autorka teksów.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy