Kokosanki. Pyszna kokosowa kostka w czekoladzie - przepis.
Kokosanki to przepyszne ciasteczka z wiórkami kokosowymi i czekoladą, które chyba każdy z nas kojarzy z dzieciństwa. Warto powrócić do tego smaku, tym bardziej, że przepis na nie jest bardzo prosty. Do ich zrobienia możecie też zaangażować dzieci, obtaczanie ciasteczek w kokosie zawsze sprawia dużo frajdy, a poza tym własnoręcznie przygotowane ciasteczka smakują o niebo lepiej.
Kokos - właściwości odżywcze.
Kokos to owoc pochodzący z palmy kokosowej, która zawiera wiele wartości odżywczych. To drzewo charakterystyczne dla krajów tropikalnych, które zdobi wybrzeża mórz i oceanów. Palma kokosowa jest dość wymagająca. Potrzebuje dużo słońca, słonego klimatu i dużej wilgotności. Jej owoce warte są jednak wielu wysiłków. Miąższ kokosa zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, które przyspieszają metabolizm, a także błonnik, potas, magnez i fosfor oraz kwas foliowy. Kokos jest też dobrym źródłem błonnika. Regularne spożywanie kokosa poprawi kondycję naszej skóry, odporność organizmu, obniży cholesterol, zapobiegnie powstawaniu próchnicy, uzupełni elektrolity i doda energii.
Kokosanki. Pyszna kokosowa kostka w czekoladzie - przepis.
Składniki:
400 gramów mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mleka
2 całe jajka
80 gramów masła
2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 opakowania wiórek kokosowych (400 g)
Polewa czekoladowa:
1 kostka masła
1 i 1/4 szklanki mleka
3 łyżki ciemnego kakao
1 szklanka cukru pudru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
olejek rumowy (kilka kropel)
Sposób przygotowania:
Piekarnik nastawiamy do temperatury 180 stopni.
Białka ubijamy z cukrem przy pomocy miksera. Pod koniec dodajemy żółtko.
W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy pół szklanki mleka.
Zdejmujemy z palnika. Po ostudzeniu do temperatury pokojowej dodajemy miód. To pozwoli zachować jego wartości odżywcze.
Roztopione masło łączymy z ubitymi z cukrem jajkami. Na koniec dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut do suchego patyczka.
Gdy ciasto już ostygnie, kroimy je w kwadraty lub prostokąty. Możesz również wyciąć z niego inne kształty przy pomocy foremek.
Polewa:
Wszystkie składniki (masło, mleko, kakao, cukier puder, mąkę ziemniaczaną, kilka kropel olejku rumowego) gotujemy w rondelku. Gdy masa zrobi się gęsta i jednolita, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do schłodzenia.
Obtaczamy w niej kawałki ciasta, trzymając je szczypcami lub dwoma widelcami.
Na koniec obtaczamy ciastka we wiórkach kokosowych i wsadzamy do schłodzenia w lodówce.
Kokosanki z przyprawą piernikową
Do naszych ciasteczek możemy dodać przyprawę do piernika, dzięki czemu nabiorą wspaniałego, korzennego aromatu. Jedno opakowanie przyprawy dodajemy na końcu, wraz z mąką i proszkiem do pieczenia i mieszamy. Do takich ciasteczek idealnie będzie pasować polewa z kwaśnej śmietany.
Składniki:
1 kwaśna śmietana 18%
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
2 cukry waniliowe
3 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Tak jak poprzednio, wszystkie składniki gotujemy w rondelku. Gdy masa zrobi się gęsta i jednolita, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do schłodzenia. Ciasto kroimy na kawałki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Kokosanki cytrynowe
Składniki:
450 g mąki
1 szklanka cukru
3 jajka
½ szklanki mleka
100 g masła
3 łyżki miodu
skórka i sok z 1 cytryny
3 łyżeczki olejku cytrynowego
450 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
1 szklanka cukru pudru
1 kostka masła lub margaryny
4 łyżki kakao
1/4 szklanka śmietanki do kawy (18%)
Sposób przygotowania:
Tak jak w podstawowym przepisie, piekarnik nastawiamy do temperatury 180 stopni, a białka ubijamy z cukrem i dodajemy żółtko. W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło, a następnie pół szklanki mleka, a po przestudzeniu miód. Na koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny, sok z cytryny i aromat cytrynowy. Mieszamy i pieczemy przez około 30 minut. Gdy ciasto już ostygnie, kroimy je w kwadraty lub prostokąty.
Teraz zabieramy się za polewę. Wszystkie składniki mieszamy i podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, aż do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Obtaczamy w niej ciasteczka i obficie posypujemy wiórkami kokosowymi.