Kokosanki. Pyszna kokosowa kostka w czekoladzie - przepis.
pixabay.com

Kokosanki. Pyszna kokosowa kostka w czekoladzie - przepis.

Kokosanki, czyli ciasteczka oblane czekoladą i obsypane kokosem, występują w kilku wersjach, między innymi z jasnym i ciemnym ciastem. Nazywane są różnie w zależności od regionu: kokosanki, kokoski czy kostka kokosowa. To prosty do wykonania i przepyszny w smaku deser, którego naprawdę warto spróbować.

Kokosanki to przepyszne ciasteczka z wiórkami kokosowymi i czekoladą, które chyba każdy z nas kojarzy z dzieciństwa. Warto powrócić do tego smaku, tym bardziej, że przepis na nie jest bardzo prosty. Do ich zrobienia możecie też zaangażować dzieci, obtaczanie ciasteczek w kokosie zawsze sprawia dużo frajdy, a poza tym własnoręcznie przygotowane ciasteczka smakują o niebo lepiej.


Kokos - właściwości odżywcze.


Kokos to owoc pochodzący z palmy kokosowej, która zawiera wiele wartości odżywczych. To drzewo charakterystyczne dla krajów tropikalnych, które zdobi wybrzeża mórz i oceanów. Palma kokosowa jest dość wymagająca. Potrzebuje dużo słońca, słonego klimatu i dużej wilgotności. Jej owoce warte są jednak wielu wysiłków. Miąższ kokosa zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, które przyspieszają metabolizm, a także błonnik, potas, magnez i fosfor oraz kwas foliowy. Kokos jest też dobrym źródłem błonnika. Regularne spożywanie kokosa poprawi kondycję naszej skóry, odporność organizmu, obniży cholesterol, zapobiegnie powstawaniu próchnicy, uzupełni elektrolity i doda energii.


Kokosanki. Pyszna kokosowa kostka w czekoladzie - przepis.

Składniki:

  • 400 gramów mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 całe jajka
  • 80 gramów masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 opakowania wiórek kokosowych (400 g)

Polewa czekoladowa:

  • 1 kostka masła
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • olejek rumowy (kilka kropel)


Sposób przygotowania:

Piekarnik nastawiamy do temperatury 180 stopni.

Białka ubijamy z cukrem przy pomocy miksera. Pod koniec dodajemy żółtko.

W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy pół szklanki mleka.

Zdejmujemy z palnika. Po ostudzeniu do temperatury pokojowej dodajemy miód. To pozwoli zachować jego wartości odżywcze.

Roztopione masło łączymy z ubitymi z cukrem jajkami. Na koniec dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy.

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut do suchego patyczka.

Gdy ciasto już ostygnie, kroimy je w kwadraty lub prostokąty. Możesz również wyciąć z niego inne kształty przy pomocy foremek.

Polewa:

Wszystkie składniki (masło, mleko, kakao, cukier puder, mąkę ziemniaczaną, kilka kropel olejku rumowego) gotujemy w rondelku. Gdy masa zrobi się gęsta i jednolita, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do schłodzenia.

Obtaczamy w niej kawałki ciasta, trzymając je szczypcami lub dwoma widelcami.

Na koniec obtaczamy ciastka we wiórkach kokosowych i wsadzamy do schłodzenia w lodówce.

Kokosanki z przyprawą piernikową


Do naszych ciasteczek możemy dodać przyprawę do piernika, dzięki czemu nabiorą wspaniałego, korzennego aromatu. Jedno opakowanie przyprawy dodajemy na końcu, wraz z mąką i proszkiem do pieczenia i mieszamy. Do takich ciasteczek idealnie będzie pasować polewa z kwaśnej śmietany.

Składniki:

  • 1 kwaśna śmietana 18%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 2 cukry waniliowe
  • 3 łyżki kakao


Sposób przygotowania:

Tak jak poprzednio, wszystkie składniki gotujemy w rondelku. Gdy masa zrobi się gęsta i jednolita, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do schłodzenia. Ciasto kroimy na kawałki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.


Kokosanki cytrynowe

Składniki:

  • 450 g mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 3 łyżeczki olejku cytrynowego
  • 450 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Polewa:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 4 łyżki kakao
  • 1/4 szklanka śmietanki do kawy (18%)


Sposób przygotowania:

Tak jak w podstawowym przepisie, piekarnik nastawiamy do temperatury 180 stopni, a białka ubijamy z cukrem i dodajemy żółtko. W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło, a następnie pół szklanki mleka, a po przestudzeniu miód. Na koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny, sok z cytryny i aromat cytrynowy. Mieszamy i pieczemy przez około 30 minut. Gdy ciasto już ostygnie, kroimy je w kwadraty lub prostokąty.

Teraz zabieramy się za polewę. Wszystkie składniki mieszamy i podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, aż do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Obtaczamy w niej ciasteczka i obficie posypujemy wiórkami kokosowymi.

Kokosowe desery

Jeśli uwielbiacie desery z kokosem, koniecznie wypróbujcie też ciasto Rafaello. Szybkie ciasto bez pieczenia, przełożone kremem budyniowym i posypane wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Następny artykuł