Kokosowe curry z ciecierzycą, batatami i szpinakiem
Kokosowe curry z ciecierzycą, batatami i szpinakiem
To proste danie, ale z idealną równowagą smaków, która sprawia, że chcesz sięgnąć po więcej. Słodycz batatów, kwaskowatość pomidorów i aksamitna konsystencja mleka kokosowego tworzą pyszny, bogaty i niesamowicie satysfakcjonujący posiłek. Zdecydowanie jest to przepis, którym będziesz chciał(a) się cieszyć w tym sezonie wielokrotnie.
To tanie i łatwe danie. Przed batatem możesz dodać posiekanego kalafiora, czerwoną paprykę lub cukinię; wrzuć posiekanego gotowanego kurczaka z pomidorami; na 5 minut przed końcem gotowania dodaj surowe krewetki lub kawałki białej ryby; lub podawaj w placku z tartą marchewką, kolendrą i szatkowaną sałatą.
Kokosowe curry z ciecierzycą, batatami i szpinakiem podawaj z:
-
Gotowanym ryże basmati, komosą ryżową, proso lub sorgo
-
Posiekanymi świeżymi liśćmi kolendry
-
Niesłodzonymi wiórkami kokosowymi lub dużymi płatkami kokosowymi
-
Ćwiartkami limonki
Składniki, z których możesz przyrządzić kokosowe curry z ciecierzycą, batatami i szpinakiem:
Oprócz tytułowych batatów, cieciorki i szpinaku, do curry możesz dodać pokrojoną w talarki marchewkę, cebulę, czosnek, brokuły, cukinię lub nawet paprykę, co sprawi, że danie będzie jeszcze zdrowsze, bogatsze w składniki mineralne i witaminy. Jeśli chcesz, żeby Twoje curry zawierało, oprócz cieciorki, więcej białka, możesz dodać pokrojone w kostkę i ugotowane tofu, lub wędzony tempeh; dodaj kurczaka, lub krewetki i rybę, jeśli wolisz białko pochodzenia zwierzęcego.
Przechowywanie kokosowego curry z ciecierzycą, batatami i szpinakiem
Przygotuj kokosowe curry z cieciorką i batatami, ostudź całkowicie, a następnie zamrażaj porcjami do 3 miesięcy. Rozmrażaj w lodówce przez noc, a następnie podgrzej, aż rurka będzie gorąca. Kokosowe curry możesz przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu przez 3 dni.
Przepis na kokosowe curry z ciecierzycą, batatami i szpinakiem
-
4 łyżki oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia
-
1 łyżka nasion kuminu
-
2 średnie cebule, pokrojone w piórka
-
1 łyżeczka drobnej soli morskiej (do smaku)
-
3 duże ząbki czosnku, posiekane
-
5 cm korzenia obranego, startego, świeżego imbiru
-
1 łyżeczka mielonej kurkumy
-
1 łyżeczka ziaren kolendry
-
1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
-
1/4 łyżeczki cynamonu
-
1/4 łyżeczki mielonych goździków
-
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
-
1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki chilli
-
2 liście laurowe
-
1 duży batat, obrany i pokrojony w kostkę o wielkości ok 3 cm
-
1 duża marchewka, pokrojona w słupki
-
1/2 cukinii, pokrojonej w półplasterki
-
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, odsączonej i wypłukanej (lub 1 puszka)
-
1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów z sokiem
-
400 ml (puszka) lekkiego lub pełnotłustego mleka kokosowego (ja użyłam pełnotłustego)
-
200 g świeżego szpinaku, umytego i osuszonego
-
Świeżo zmielony czarny pieprz
-
2 limonki
-
1 pęczek kolendry
Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzanej patelni upraż przyprawy; zacznij od wsypania ziaren kolendry i nasion kuminu, po chwili dodaj pozostałe przyprawy w proszku i praż, aż zaczną wydawać zapach (kilka minut), nieustannie mieszając, tak aby się nie przypaliły. Odstaw na bok.
2 . Rozgrzej olej na dużej patelni do głębokiego smażenia (takiej z pokrywką) na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż od czasu do czasu mieszając przez 5 minut, aż zacznie mięknąć. Dodać pora i smaż przez kolejne 5 minut lub do momentu, aż cebula i por zmiękną, a cebula stanie się szklista.
3. Dodaj uprażone przyprawy i mieszaj na ogniu przez minutę, następnie dodaj starty imbir i gotuj przez kolejną minutę.
4. Dodaj kawałki batatów, pokrojoną marchewkę, mleko kokosowe, przepłukaną ciecierzycę i pomidory z puszki. Dobrze wymieszaj, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień, nałóż pokrywkę na patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, aż batat zmięknie.
5. Zdejmij pokrywkę, dodaj liście szpinaku i cukinię i gotuj przez 3 minuty, aż warzywa lekko zmiękną.
6. Wmieszaj połowę kolendry i wyciśnij połowę limonki. Pozostałą limonkę pokrój na ćwiartki i natychmiast podawaj curry z ugotowanym ryżem, z kawałkami limonki do wyciśnięcia. Posyp pozostałą kolendrą na wierzch każdej porcji i podawaj od razu.
Wskazówka : Jeśli nie lubisz kolendry, zastąp ją natką pietruszki, albo inną zieleniną (np. świeżym, posiekanym szpinakiem albo bazylią tajską).
undefined