Smakosze.pl Przepisy Kokosowe curry z ciecierzycą, batatami i szpinakiem
pixabay.com

Kokosowe curry z ciecierzycą, batatami i szpinakiem

25 marca 2022

Kokosowe curry z ciecierzycą, batatami i szpinakiem

To proste danie, ale z idealną równowagą smaków, która sprawia, że ​​chcesz sięgnąć po więcej. Słodycz batatów, kwaskowatość pomidorów i aksamitna konsystencja mleka kokosowego tworzą pyszny, bogaty i niesamowicie satysfakcjonujący posiłek. Zdecydowanie jest to przepis, którym będziesz chciał(a) się cieszyć w tym sezonie wielokrotnie.

To tanie i łatwe danie. Przed batatem możesz dodać posiekanego kalafiora, czerwoną paprykę lub cukinię; wrzuć posiekanego gotowanego kurczaka z pomidorami; na 5 minut przed końcem gotowania dodaj surowe krewetki lub kawałki białej ryby; lub podawaj w placku z tartą marchewką, kolendrą i szatkowaną sałatą.

Kokosowe curry z ciecierzycą, batatami i szpinakiem podawaj z:

  • Gotowanym ryże basmati, komosą ryżową, proso lub sorgo

  • Posiekanymi świeżymi liśćmi kolendry

  • Niesłodzonymi wiórkami kokosowymi lub dużymi płatkami kokosowymi

  • Ćwiartkami limonki

Składniki, z których możesz przyrządzić kokosowe curry z ciecierzycą, batatami i szpinakiem:

Oprócz tytułowych batatów, cieciorki i szpinaku, do curry możesz dodać pokrojoną w talarki marchewkę, cebulę, czosnek, brokuły, cukinię lub nawet paprykę, co sprawi, że danie będzie jeszcze zdrowsze, bogatsze w składniki mineralne i witaminy. Jeśli chcesz, żeby Twoje curry zawierało, oprócz cieciorki, więcej białka, możesz dodać pokrojone w kostkę i ugotowane tofu, lub wędzony tempeh; dodaj kurczaka, lub krewetki i rybę, jeśli wolisz białko pochodzenia zwierzęcego.

Przechowywanie kokosowego curry z ciecierzycą, batatami i szpinakiem

Przygotuj kokosowe curry z cieciorką i batatami, ostudź całkowicie, a następnie zamrażaj porcjami do 3 miesięcy. Rozmrażaj w lodówce przez noc, a następnie podgrzej, aż rurka będzie gorąca. Kokosowe curry możesz przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu przez 3 dni.

Przepis na kokosowe curry z ciecierzycą, batatami i szpinakiem

  • 4 łyżki oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia

  • 1 łyżka nasion kuminu

  • 2 średnie cebule, pokrojone w piórka

  • 1 łyżeczka drobnej soli morskiej (do smaku)

  • 3 duże ząbki czosnku, posiekane

  • 5 cm korzenia obranego, startego, świeżego imbiru

  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy

  • 1 łyżeczka ziaren kolendry

  • 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej

  • 1/4 łyżeczki cynamonu

  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków

  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

  • 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki chilli

  • 2 liście laurowe

  • 1 duży batat, obrany i pokrojony w kostkę o wielkości ok 3 cm

  • 1 duża marchewka, pokrojona w słupki

  • 1/2 cukinii, pokrojonej w półplasterki

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, odsączonej i wypłukanej (lub 1 puszka)

  • 1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów z sokiem

  • 400 ml (puszka) lekkiego lub pełnotłustego mleka kokosowego (ja użyłam pełnotłustego)

  • 200 g świeżego szpinaku, umytego i osuszonego

  • Świeżo zmielony czarny pieprz

  • 2 limonki

  • 1 pęczek kolendry

Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzanej patelni upraż przyprawy; zacznij od wsypania ziaren kolendry i nasion kuminu, po chwili dodaj pozostałe przyprawy w proszku i praż, aż zaczną wydawać zapach (kilka minut), nieustannie mieszając, tak aby się nie przypaliły. Odstaw na bok.

2 . Rozgrzej olej na dużej patelni do głębokiego smażenia (takiej z pokrywką) na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż od czasu do czasu mieszając przez 5 minut, aż zacznie mięknąć. Dodać pora i smaż przez kolejne 5 minut lub do momentu, aż cebula i por zmiękną, a cebula stanie się szklista.

3. Dodaj uprażone przyprawy i mieszaj na ogniu przez minutę, następnie dodaj starty imbir i gotuj przez kolejną minutę.

4. Dodaj kawałki batatów, pokrojoną marchewkę, mleko kokosowe, przepłukaną ciecierzycę i pomidory z puszki. Dobrze wymieszaj, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień, nałóż pokrywkę na patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, aż batat zmięknie.

5. Zdejmij pokrywkę, dodaj liście szpinaku i cukinię i gotuj przez 3 minuty, aż warzywa lekko zmiękną.

6. Wmieszaj połowę kolendry i wyciśnij połowę limonki. Pozostałą limonkę pokrój na ćwiartki i natychmiast podawaj curry z ugotowanym ryżem, z kawałkami limonki do wyciśnięcia. Posyp pozostałą kolendrą na wierzch każdej porcji i podawaj od razu.

Wskazówka : Jeśli nie lubisz kolendry, zastąp ją natką pietruszki, albo inną zieleniną (np. świeżym, posiekanym szpinakiem albo bazylią tajską).

undefined

Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Woszczyńska

Redaktor Katarzyna Woszczyńska

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy