Kompot rabarbarowy z miętą
https://pixabay.com/pl/

Kompot rabarbarowy z miętą

Kompoty, jeszcze do niedawna kojarzone z trunkami typowo stołówkowymi, wracają z lamusa i cieszą się coraz większym powodzeniem jako napoje „domowe”. Można je pić nie tylko do obiadu, ale również w ciągu dnia. Kompot, czyli napój przyrządzony z gotowanych owoców może być alternatywą dla słodkich napojów owocowych. Do gaszenia pragnienia najlepiej nadają się kompoty orzeźwiające, bez cukru lub z niewielkim jego dodatkiem. Taki kompot, lekko kwaskowy i rześki, można przyrządzić na przykład z rabarbaru. Jeśli uwzględnimy w recepturze dodatek mięty, uzyskamy napój idealny na letnie dni.

KOMPOT RABARBAROWY Z MIĘTĄ

Składniki:
– 5 łodyg rabarbaru
– 2 średnie jabłka (w sumie ok. 300 g)
– 2-3 gałązki mięty
– 50 g cukru (1/4 szkl.)
– 2 litry wody.

Sposób przygotowania
1. Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, ewentualnie pokroić w mniejsze kawałki. Rabarbar umyć, obciąć końcówki wraz z liśćmi i pokroić na 2 cm kawałki.
2. W garnku zagotować wodę z cukrem, wrzucić cząstki jabłek i rabarbaru, dodać miętę. Gotować parę minut aż owoce zmiękną. Odstawić z ognia do przestudzenia.
3. Kompot przelać do dzbanka. Podawać w szklakach lub kubkach udekorowanych listkami mięty.

Wskazówki:
– Zamiast jabłek możemy użyć do tego kompotu truskawek, które również doskonale komponują się zarówno z rabarbarem, jak i miętą.
– Smak kompotu (kwaśność vs słodycz) można regulować dodatkiem soku z cytryny oraz cukrem. Dodatek cukru jest w kompocie opcjonalny i zależy od gustu. W przypadku kompotu rabarbarowego niewielki dodatek cukru (przynajmniej 1 łyżka na 1 litr kompotu) jest wskazany ze względu na kwasowość warzywa. Jeśli unikamy cukru, do posłodzenia kompotu możemy użyć także ksylitolu lub erytrolu.
– Aromat kompotu rabarbarowego można uatrakcyjnić dodatkiem wanilii (w formie laski lub cukru waniliowego, który można użyć do osłodzenia napoju) lub cynamonu.

Następny artykuł