Smakosze.pl Przepisy Konfitura truskawkowa
pixabay.com

Konfitura truskawkowa

25 marca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Konfitura truskawkowa

Ulubione śniadanie w upalny dzień? Świeży chleb posmarowany konfiturą truskawkową i czarna kawa. Sprawdź, jak ją przygotować.

Już niedługo rozpocznie się sezon na truskawki. Koniecznie musisz go wykorzystać i przygotować pyszną, naturalną konfiturę bez konserwantów. Możesz wykorzystać ją o każdej porze roku, między innymi do kanapek, tortów, ciast, naleśników.

Zawekowana i postawiona w chłodnym i ciemnym miejscu zachowa świeżość i smak nawet do kolejnego sezonu.

Do przygotowania konfitury potrzebujesz:– 2 kg cukru,– 1 kg truskawek,– 400 ml wody.

Truskawki umyj, usuń z nich szypułki, pokrój i pozostaw do wyschnięcia. Do wysokiego garnka z grubym dnem wlej wodę i rozpuść w niej cukier. Następnie wsyp truskawki, wymieszaj i gotuj przez 30-40 minut. Co jakiś czas mieszaj owoce i ściągaj powstającą pianę. Wyparz słoiki (możesz to zrobić również w nagrzanym do 100 stopni piekarniku). Do gorących słoików włóż gotową konfiturę, zakręć i postaw do góry dnem.Do gorących słoików włóż gotową konfiturę, zakręć i postaw do góry dnem.Następnie słoiki wstaw do piwniczki lub ciemnego i chłodnego pomieszczenia i ciesz się smakiem truskawek przez cały rok.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy