Kotlety a’la gołąbki w najlepszym, pomidorowym sosie
Kotlety a'la gołąbki to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pieczone w piekarniku gołąbki bez zawijania z domowym sosem pomidorowym są szybsze w przygotowaniu od tradycyjnych gołąbków, a smakują identycznie. Poznaj przepis na szybkie gołąbki bez zawijania, czyli kotlety a'la gołąbki.
Szukasz pomysłu na szybki, ale niecodzienny obiad w weekend lub na wizytę gości? Przygotuj wyśmienite kotlety a'la gołąbki, które oczarują wszystkich swoim smakiem i apetycznym wyglądem. Kotlety upiecz w piekarniku, dzięki czemu będą lekkie i pozbawione tłuszczu.
Kotlety będą delikatnie podpieczone, jeśli pod koniec pieczenia zdejmiesz pokrywkę z naczynia żaroodpornego i dopieczesz je kilka minut. Ryż ugotuj wcześniej. Surowy ryż dodany do gołąbków miejscami może być twardy i surowy.
Kotlety a'la gołąbki doskonale smakują zarówno z sosem pomidorowym, jak i sosem z grzybów leśnych . Jeśli chcesz przygotować bezmięsne gołąbki- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić postne gołąbki z suszonymi grzybami.
Przepis na kotlety a'la gołąbki
Składniki na 4-5 porcji:
-
500 g mięsa mielonego
-
szklanka ryżu białego długoziarnistego
-
400 g kapusty białej
-
3 ząbki czosnku
-
łyżeczka majeranku suszonego
-
cebula
-
2 jajka
-
sól, pieprz
Składniki na sos pomidorowy:
-
2 puszki pomidorów drobno krojonych
-
łyżeczka przecieru pomidorowego
-
szczypta cukru
-
szczypta ziół prowansalskich
-
sól, pieprz
Jak zrobić kotlety a'la gołąbki?
Ugotuj ryż w osolonej wodzie, odstaw do całkowitego przestudzenia. Kapustę zetrzyj na tarce lub zmiel w maszynce do mięsa, przełóż do miski. Dodaj mięso mielone, startą cebulę, czosnek, wbij jajka, dodaj zimny ryż, przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Z masy uformuj kotleciki i odstaw na chwilę. Pomidory w puszcze przełóż do garnka, dodaj przecier pomidorowy, szczyptę cukru, zioła prowansalskie, wlej 2 szklanki wody i zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie zblenduj.
Naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną oliwy z oliwek i wyłóż przygotowane kotlety, następnie zalej je sosem minimum do połowy, przykryj naczynie. Całość wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz 50 minut, następnie zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 10. Co jakiś czas sprawdzaj poziom sosu i dolej wody w razie potrzeby.