Sekret soczystych kotletów mielonych
Kotlety mielone są z pozoru niezbyt skomplikowaną potrawą. Ich siła tkwi w prostocie. Jednak, jeśli chcemy cieszyć się soczystym i puszystym mięsem, musimy poznać kilka kulinarnych sztuczek.
Okazuje się, że przyrządzenie z pozoru tak nieskomplikowanej potrawy jak kotlety mielone może wymagać od nas sporo sprytu. Warto skorzystać z kilku tricków, a potem zachwycić rodzinę nieziemsko pysznym obiadem!
Woda czy mleko? - w czym należy moczyć bułkę tartą na kotlety mielone?
Pierwszym istotnym krokiem w przyrządzaniu kotletów mielonych jest przyrządzenie mięsnej masy. Do jej środka wkładamy bułkę tartą. Jedna ze szkół mówi o tym, że powinno się ją najpierw moczyć w wodzie, inni uważają, że powinno być to mleko. Kto ma rację?
Okazuje się, że o wiele lepszy jest drugi sposób . Powód? Moczenie pieczywa w mleku, sprawi, że mięso po obróbce termiczne będzie wręcz idealnie soczyste, a kotlety mielone nie rozpadną się na patelni.
Eksperci kulinarni uważają też, że mleko pomoże pozbyć się nieprzyjemnego zapachu mięsa , który bardzo często towarzyszy np. wieprzowinie. Natomiast, woda może niestety jeszcze mocniej go uwydatnić. O czym jeszcze należy, pamiętać przygotowując mielone?