Ile soli potrzeba do zrobienia zalewy na ogórki małosolne? Znamy najlepsze proporcje
Smakosze uwielbiają ogórki małosolne. Chrupkość i wyjątkowy smak sprawiają, że zajadamy się nimi z przyjemnością. Jednak, ile soli dokładnie potrzeba do zalewy na ogórki małosolne? Znamy najlepsze proporcje, które gwarantują wyborny efekt.
Ogórki małosolne pełne smaku
Ogórki małosolne kojarzą się nam z wiosną, dlatego z utęsknieniem na nie czekamy. Pyszne, chrupiące warzywa pasują do wielu dań obiadowych, surówek i kanapek. Zajadamy się nimi i lubimy przyrządzać. Jednak bywa, że nie zawsze wychodzą tak, jak powinny.
Powodem jest zalewa na ogórki małosolne i proporcje soli. Podpowiadamy, jakich proporcji użyć, by wyszła nam najlepsza zalewa. Ta sprawi, że ogórki małosolne podbiją podniebienie niejednego smakosza. Dlatego dowiedz się, ile soli dodać na litr wody.
Nie do wiary, ile kosztuje rosół w restauracji Lewandowskiego. Cena może zaskoczyćJak zrobić ogórki małosolne?
Składniki:
- 1 kg niedużych ogórków
- 2 litry wody
- 2 łyżki soli
- 8 ząbków czosnku
- 4 gałązki kopru
Przygotowanie ogórków małosolnych zacznij od dokładnego umycia warzyw i ułożenia ich ciasno w słoju. Możesz użyć glinianego naczynia. Słój lub naczynie dokładnie umyj i wyparz.
Zagotuj wodę z solą i zalej nią ogórki. Dołóż czosnek i koper. Ogórki małosolne powinny być już gotowe następnego dnia.
Te proporcje gwarantują sukces
Przygotowanie ogórków małosolnych jest bardzo proste. Jednak musisz tu pamiętać o odpowiednich proporcjach. Dlatego użyj 1 łyżki soli na 1 litr wody. Dzięki temu ogórki małosolne wyjdą takie, jak powinny. Będą chrupiące, świeże i tak bardzo apetyczne.
Polecamy ten sprawdzony sposób na ogórki małosolne. Dzięki tym proporcjom soli i wody zalewa wyjdzie w sam raz. Wypróbuj przepis w swojej kuchni i ciesz się wyjątkowym smakiem ogórków małosolnych. Pisaliśmy o tym, jak zrobić sernik na zimno z wafelkami. Podawaliśmy przepis na apetyczne placki z cukinii i ryżu.
Źródło: beszamel.se.pl