Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Szparagi wyszły gorzkie? Najlepsze kucharki mają na to sposób, wystarczy 1 dodatek
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 02.05.2024 07:58

Szparagi wyszły gorzkie? Najlepsze kucharki mają na to sposób, wystarczy 1 dodatek

szparagi
Fot. Canva/Angelera

Na szparagi czekamy cały rok. W końcu nadchodzi maj i możemy się nimi cieszyć do woli. Gotujemy szparagi, jednak zdarza się, że nie wychodzą tak smaczne, jak powinny. Dlaczego szparagi są gorzkie? Dzięki temu sposobowi już nigdy nie będą miały takiego smaku.

Szparagi pełne wiosennego smaku

Jeśli na straganach dostrzegłeś szparagi, to znak, że wiosna już w pełni. Nadszedł sezon na szparagi, ale jest on krótki. Dlatego warto korzystać z tych smacznych i zdrowych warzyw. Możemy wybierać spośród białych i zielonych szparagów.

Zwykle je gotujemy i podajemy jako dodatek do dań obiadowych. Można zrobić z nich zupę, dodać do zapiekanek i sałatek. Jednak po ugotowaniu tych warzyw może czekać nas niemiła niespodzianka. Wówczas pojawia się pytanie, dlaczego szparagi są gorzkie? 

szparagi
Fot. Canva/ClarkandCompany
Taki sernik z wafelkami zrobię na majówkę. Z tym przepisem zawsze się udaje

Sposób na idealne szparagi

Szparagi zielone są cieńsze i dłuższe od białych. Zwykle nie trzeba ich obierać i wystarczy odciąć zdrewniałe końcówki. Natomiast częścią szparagów zielonych, która gotuje się najszybciej, to główki. Dlatego powinno się je gotować związane, na stojąco, z główkami, które wystają ponad poziom wody.

Szparagi białe są grubsze i bardziej łykowate. Obieraj je od góry do dołu i pozbądź się włóknistej otoczki. Pamiętaj o odcięciu zdrewniałych końcówek. Warto wiedzieć, że białe szaragi częściej bywają gorzkie. Dlatego podczas ich gotowania należy dolać mleko. Laktoza w nim zawarta zniweluje nieprzyjemną goryczkę. 

Jaki składnik dodać podczas gotowania szparagów?

Idealny smak szparagów zapewni podczas gotowania dodatek soli i cukru. Wystarczy wsypać po łyżeczce tych produktów, a szparagi nie wyjdą gorzkie. Można też dodać odrobinę masła. Ważne jest, by szparagi włożyć do wysokiego garnka, wypełnić go wodą i nitką związać warzywa. 

Właśnie w tym momencie dodaj łyżeczkę soli i cukru. Dołóż też trochę masła. Jeśli zależy ci, by zielone szparagi nie straciły koloru, to wlej sok z połowy cytryny. Zielone szparagi gotuj na średnim ogniu około 10 minut. Natomiast białe do 15 minut. Szparagi po ugotowaniu powinny być jędrne i sprężyste. Pisaliśmy o tym, z jakim dodatkiem najlepiej grillować kaszankę. Podawaliśmy przepis na tani i pyszny obiad dla każdego. 

szparagi
Fot. Canva/siims