Smakosze.pl Przepisy Kotlety z kalafiora i brokuła
canva/minadezhda

Kotlety z kalafiora i brokuła

10 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kotlety z kalafiora i brokuła to pomysł na lekki, wegetariański lunch, obiad lub kolację. Delikatne, warzywne kotleciki obtoczone z migdałach smakują doskonale i z pewnością polubią je nawet najwięksi mięsożercy. Poznaj przepis na kotlety z kalafiora i brokuła, idealne również do burgerów.

Kotlety z kalafiora i brokuła smakują doskonale podane samodzielnie, jako dodatek do obiadu, np. z pieczonymi frytkami z batatów , ziemniakami i surówkami. Kotlety wykorzystasz również do przygotowania pysznych i zdrowych burgerów wegetariańskich , które skradną serca wszystkim smakoszom.

Możesz wykorzystać mrożone warzywa, jednak szczerze polecam świeżego kalafiora i brokuła, ponieważ mają zdecydowanie lepszy smak i zawierają wszystkie witaminy. Głębokie mrożenie warzyw sprawia, że tracą one wszystkie niezbędne wartości odżywcze.

Duże znaczenie odgrywa również gotowanie, kalafior i brokuł muszą być ugotowane al dente, przegotowanie tych delikatnych warzyw również pozbawia ich cennych witamin i minerałów. Ugotowane różyczki możesz dodatkowo rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, aby łatwiej było formować kotlety.

Przepis na kotlety z kalafiora i brokuła

Składniki na 12 kotletów:

  • 4 szklanki różyczek brokuła

  • 4 szklanki różyczek kalafiora

  • szklanka bułki tartej

  • 2 jajka

  • cebula

  • 2 szklanki drobno posiekanych migdałów do obtoczenia kotletów

  • sól, pieprz

  • płaska łyżeczka czerwonej papryki mielonej

  • olej do smażenia

Jak przygotować kotlety z kalafiora i brokuła?

Kalafior i brokuł podziel na malutkie różyczki, odmierz odpowiednią ilość i ugotuj al dente w osolonej wodzie, następnie odcedź i odstaw do całkowitego ostudzenia. Do większej miski dodaj warzywa, bułkę tartą, wbij jajka i drobno posiekaną cebulę.

Różyczki brokuła i kalafiora

Do masy dodaj sól, pieprz i czerwoną paprykę mieloną, dokładnie wymieszaj, zagnieć tłuczkiem do ziemniaków i uformuj kotlety. Gotowe kotleciki obtocz w posiekanych migdałach i smaż na dobrze rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony do uzyskania złocistej skórki.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy