Kotlety z kalafiora i brokuła
Kotlety z kalafiora i brokuła to pomysł na lekki, wegetariański lunch, obiad lub kolację. Delikatne, warzywne kotleciki obtoczone z migdałach smakują doskonale i z pewnością polubią je nawet najwięksi mięsożercy. Poznaj przepis na kotlety z kalafiora i brokuła, idealne również do burgerów.
Kotlety z kalafiora i brokuła smakują doskonale podane samodzielnie, jako dodatek do obiadu, np. z pieczonymi frytkami z batatów , ziemniakami i surówkami. Kotlety wykorzystasz również do przygotowania pysznych i zdrowych burgerów wegetariańskich , które skradną serca wszystkim smakoszom.
Możesz wykorzystać mrożone warzywa, jednak szczerze polecam świeżego kalafiora i brokuła, ponieważ mają zdecydowanie lepszy smak i zawierają wszystkie witaminy. Głębokie mrożenie warzyw sprawia, że tracą one wszystkie niezbędne wartości odżywcze.
Duże znaczenie odgrywa również gotowanie, kalafior i brokuł muszą być ugotowane al dente, przegotowanie tych delikatnych warzyw również pozbawia ich cennych witamin i minerałów. Ugotowane różyczki możesz dodatkowo rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, aby łatwiej było formować kotlety.
Przepis na kotlety z kalafiora i brokuła
Składniki na 12 kotletów:
-
4 szklanki różyczek brokuła
-
4 szklanki różyczek kalafiora
-
szklanka bułki tartej
-
2 jajka
-
cebula
-
2 szklanki drobno posiekanych migdałów do obtoczenia kotletów
-
sól, pieprz
-
płaska łyżeczka czerwonej papryki mielonej
-
olej do smażenia
Jak przygotować kotlety z kalafiora i brokuła?
Kalafior i brokuł podziel na malutkie różyczki, odmierz odpowiednią ilość i ugotuj al dente w osolonej wodzie, następnie odcedź i odstaw do całkowitego ostudzenia. Do większej miski dodaj warzywa, bułkę tartą, wbij jajka i drobno posiekaną cebulę.
Do masy dodaj sól, pieprz i czerwoną paprykę mieloną, dokładnie wymieszaj, zagnieć tłuczkiem do ziemniaków i uformuj kotlety. Gotowe kotleciki obtocz w posiekanych migdałach i smaż na dobrze rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony do uzyskania złocistej skórki.