Wegetariańskie burgery z grillowanym serem halloumi
pixabay.com

Wegetariańskie burgery z grillowanym serem halloumi

Jeszcze do niedawna burgery kojarzyły nam się z kuchnią amerykańską. Dopiero od kilku lat danie to zaczęło zyskiwać w Polsce popularność. Obecnie wiele restauracji oferuje w swoim menu burgery w najróżniejszych wersjach. Coraz chętniej decydujemy się również na samodzielne przygotowanie burgerów w domu, np. na obiad czy kolację. Co ciekawe, ogromnym zainteresowaniem cieszą się nie tylko burgery mięsne, lecz także wegetariańskie lub wegańskie. Dlatego dziś podajemy prosty przepis na pyszne wegetariańskie burgery z grillowanym serem halloumi.

Wegetariańskie burgery z grillowanym serem halloumi.

Podstawowym składnikiem wegetariańskich burgerów z grillowanym serem halloumi, jak sama nazwa dania wskazuje, jest ser halloumi. Nie jest to popularny rodzaj nabiału i prawdopodobnie nie dostaniemy ją w mniejszym osiedlowym sklepie. Jednak najprawdopodobniej bez większych problemów zakupimy go w większych supermarketach.

Składniki na bułki:

· 320 gramów mąki pszennej

· 5 gramów suchych drożdży

· 1 płaska łyżeczka cukru

· ½ łyżeczki soli

· 1 jajko

· ¼ masła

· 120 mililitrów mleka

· dodatkowo: ½ szklanki mleka, 1 żółtko

Składniki na wkładkę do burgerów:

· 1 sałata

· 2 małe cebule czerwone

· 2 pomidory

· 5 ogórków kiszonych

· 350 gramów sera halloumi

· ½ szklanki majonezu

· ½ szklanki musztardy

Przygotowanie:

Pierwszym krokiem w przygotowaniu wegetariańskich burgerów z grillowanym serem halloumi jest upieczenie bułek. Z podanej wartości składników wychodzi 6 średniej wielkości bułek.

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni z trybem grzania góra i dół.

Do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz sól. Mieszamy. Następnie wbijamy jajko i dodajemy 40 gramów bardzo miękkiego masła. Jeżeli mamy możliwość wcześniej roztopić masło i je całkowicie ostudzić, możemy również dodać masło w takiej postaci.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie mleka. W rondelku rozgrzewamy 120 mililitrów mleka. Należy to zrobić tak, aby mleko było jedynie delikatnie ciepłe. Do ciepłego mleka dosypujemy suche drożdże. Mieszamy bardzo dokładnie, aby powstała jednorodna mieszanina (bez żadnych grudek).

Mieszankę mleka i drożdży wlewamy do miski z pozostałymi składnikami (do mąki, cukru, soli, jajka i masła).

Całość należy dokładnie wymieszać. Masa powinna być gładka.

Następnie wyrabiamy w misce ciasto. Powinniśmy to robić przez co najmniej 10 minut. Ciasto musi być elastyczne i gładkie.

Miskę z ciastem na bułki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60-90 minut. Przez ten czas ciasto powinno ładnie wyrosnąć.

W międzyczasie przygotowujemy stolnicę. Posypujemy jej środek cienką warstwą mąki. Następnie kładziemy na niej wyrośnięte ciasto. Dzielimy je na 6 równych części. Z części formujemy równe kule.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie blachy. Na blasze kładziemy papier do pieczenia. Na papierze w równych odległościach kładziemy kulki z ciasta. Lekko je rozpłaszczamy (w dolnej części). Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

W tym czasie roztrzepujemy w miseczce 1 żółtko i ½ szklanki mleka.

Po 30 minutach odkrywamy bułki, smarujemy je (przy użyciu silikonowego pędzelka) mieszanką żółtka i mleka i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy przez 20 minut.

Następnie wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

W trakcie, gdy bułki na wegetariańskie burgery z grillowanym serem halloumi będą stygły, możemy przystąpić do przygotowania reszty składników.

Myjemy pomidory. Przekrawamy na połówki, wycinamy gniazda nasienne. Następnie kroimy pomidory na plastry. Następnie obieramy cebule i również kroimy je w plasterki. To samo robimy z ogórkami kiszonymi. Ich jednak nie musimy obierać. Sałatę rozdzielamy na poszczególne liście. Płuczemy je na sitku i pozostawiamy do wyschnięcia.

W następnej kolejności przygotowujemy ser halloumi. Kroimy go na plasterki i obtaczamy w oliwie z oliwek. Następnie smażymy na patelni (po około 5 minut z każdej strony).

Następnie wszystkie bułki przekrawamy na pół. Możemy delikatnie zrumienić je na suchej patelni. Uważajmy, aby ich nie przypalić.

Dolną część górnej połówki każdej bułki smarujemy musztardą, natomiast górną część dolnej połówki bułek pokrywamy majonezem.

Następnie na każdej dolnej połówce bułki układamy kolejno po jednym liściu sałaty, po 2 plastry pomidora, po 2 plastry sera halloumi, po kilka plasterków ogórków kiszonych oraz kilka krążków cebuli.

Burgery przykrywamy górnymi połówkami bułek. Aby utrzymać burgery w pionie, możemy w środek każdego burgera wbić długą wykałaczkę.

Burgery podajemy lekko ciepłe lub na chłodno.

Smacznego!

Bibliografia:

1. https://www.kwestiasmaku.com/przepis/wegetarianskie-burgery-z-grillowanym-serem-halloumi

2. https://www.everyday-delicious.pl/burgery-z-grillowanym-serem-halloumi-ananasem-i-awokado/

3. https://smakimaroka.pl/burgery-z-grillowanym-serem-halloumi/

4. https://www.marta-gotuje.pl/burgery-z-serem-halloumi/

5. https://cookit.pl/przepis/298536/Wegetarianskie+burgery+z+grillowanym+serem+halloumi

6. https://aniagotuje.pl/przepis/bulki-do-burgerow

Następny artykuł