Frytki z batatów z piekarnika
Frytki z batatów to zdrowa i wyjątkowo smaczna alternatywa dla tradycyjnych, smażonych frytek z piekarnia. Pieczone frytki z batatów mają przyjemny, słodki smak, a przyprawy i oliwa dodają im genialnego aromatu. Poznaj przepis na frytki z batatów z piekarnika i odkryj zdrową, doskonałą przekąskę lub dodatek do obiadu.
Bataty to gatunek słodkich ziemniaków pochodzących z Ameryki Południowej. Ze względu na swoje walory smakowe i wartości odżywcze szybko podbiły serca smakoszy na całym świecie i kupisz je w każdym większym markecie. Bataty, w przeciwieństwie do klasycznych ziemniaków, zawierają przeciwutleniacze, są mniej kaloryczne i mają niski indeks glikemiczny.
Frytki z batatów są o wiele smaczniejsze i zdrowsze od tradycyjnych frytek z ziemniaków. Przed pieczeniem frytek, pokrojone w słupki bataty zamocz w zimnej wodzie i odstaw na niecałą godzinę, aby były bardziej chrupiące. Frytki skrop odrobiną oliwy i dodaj czosnek i paprykę wędzoną, a odkryjesz ich wyjątkowy smak.
Z batatów przygotujesz również placki, kremy warzywne, wegetariańskie curry. Dodaj pieczone bataty do sałatki lub podaj jako dodatek do mięsnych i rybnych obiadów. W każdej formie smakują wyśmienicie.
Przepis na frytki z batatów
Składniki na 3 porcje:
3 bataty
pół łyżeczki czosnku granulowanego i papryki wędzonej
3 łyżeczki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Jak przygotować frytki z batatów?
Bataty obierz ze skóry i pokrój w słupki, następnie przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na 45 minut, następnie odcedź, skrop oliwą, oprósz przyprawami, czosnkiem i papryką i dokładnie wymieszaj.
Bataty przełóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piecz 15-17 minut.
Smacznego.