Krewetki smażone w pancerzach z czosnkiem i natką pietruszki
pixabay.com

Krewetki smażone w pancerzach z czosnkiem i natką pietruszki

Krewetki mogą być świetną przekąską, jak i daniem głównym. Nadają się do smażenia, duszenia, grillowania. Można je dodawać do zup, sosów i różnych sałatek.

Krewetki smażone w pancerzach z czosnkiem i natką pietruszki

Afrodyzjakalne i zdrowotne właściwości krewetek

Krewetki jak większość owoców morza, to naturalny afrodyzjak, przede wszystkim dzięki wysokiej zawartości cynku, który uważany jest za pierwiastek miłości. Podnosi on poziom testosteronu, a także wzmacnia libido u kobiet.

Owoce morza to też źródło pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Są bogate w witaminy z grupy B oraz cennych składników mineralnych, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie psychiczne człowieka i zdecydowanie poprawiają nastrój. Krewetki mogą więc bez przeszkód zastępować mięso. Są bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych - tzw. kwasów omega-3, selenu, jodu, magnezu, potasu i fluoru. Poza tym skorupiaki są polecane są osobom dbającym o figurę, ze względu na niskolaroczyność - 100 gram krewetek to jedynie około 86 kalorii.

Jak wybierać krewetki i jak je podawać?

Istnieje mit, że krewetki to wykwintne i drogie danie, w związku z czym ludzie spożywają je rzadko i boją się przyrządzać owoce morza na co dzień. Tymczasem przygotowanie ich w domu jest bardzo łatwe, ponadto w sklepach nie ma najmniejszego problemu z dostępnością tych skorupiaków w naprawdę przystępnych cenach. Wszystkie odmiany krewetek różnią się przede wszystkim wielkością, kształtem odnóży i barwą. Najczęściej spotykane są krewetki szare i czerwone, ale występują także żółte, kremowe, brązowe, a nawet zielone. Po ugotowaniu niemal wszystkie zmieniają barwę na czerwono-pomarańczową lub bladoróżową.

W przypadku wszystkich owoców morza, najlepiej kupić krewetki w sklepie, w którym jesteśmy pewni ich świeżości. Świeże krewetki powinno się przechowywać w lodówce najwyżej dwa dni przed spożyciem. Należy upewnić się, że mięso krewetki jest złączone ze skorupką. Nie wolno kupować krewetek z czarnymi przebarwieniami na skorupie – oznacza to, że mięso jest nieświeże. Najprostszą metodą podawania skorupiaków jest doprawienie obranych krewetek (np. tygrysich) solą, pieprzem i cytryną oraz usmażenie na maśle lub odrobinie oleju rzepakowego wraz z czosnkiem. Smażyć należy nie dłużej niż przez 2-3 minuty. Tak przygotowane krewetki można jeść z chrupiącą bagietką lub sałatką.

Przepis na krewetki w pancerzach z czosnkiem

Krewetki mogą być zarówno świetną przekąską, jak i daniem głównym. Nadają się do smażenia, duszenia, grillowania. Można je dodawać do zup, sosów i różnych sałatek.

Składniki dla 4 osób:

  • 20 świeżych lub mrożonych, surowych krewetek w pancerzach
  • 5 ząbków czosnku
  • Sok z połowy cytryny
  • 5 łyżek oliwy
  • pęczek natki pietruszki
  • sól morska, pieprz
  • 2 łyżki masła (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  • Jeśli krewetki są mrożone, należy dokładnie je rozmrozić w zimnej wodzie, osuszyć, delikatnie doprawić solą.
  • Rozgrzać patelnię z oliwą, włożyć krewetki i smażyć po 1 minucie z każdej strony na większym ogniu.
  • W międzyczasie dorzucić pokrojony na plasterki czosnek, a na koniec posiekaną natkę pietruszki. Opcjonalnie można też dodać masło.
  • Wyłożyć na talerze i podawać ze świeżą sałatą z ogórkiem i pomidorami, opcjonalnie z makaronem lub czosnkowymi grzankami.

Krewetki podawać z dodatkowym talerzykiem przeznaczonym na pancerze oraz np. serwetką do wytarcia dłoni.

Następny artykuł