Kto nie powinien jeść wątróbki?
Wątróbka uznawana jest za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych, jednak nie każdy powinien ją jeść. Osoby zmagające się z chorobami układu krążenia, zbyt wysokim stężeniem cholesterolu, czy kamicą nerkową powinny jej unikać. W jej wnętrzu skrywa się bowiem bardzo dużo cholesterolu oraz puryn.
Wątróbka była zmorą dzieciństwa wielu z nas. Rodzice i dziadkowie świetnie zdawali sobie sprawę, że produkt ten jest wyjątkowo zdrowy, dlatego nierzadko byliśmy zmuszani do zjedzenia chociażby kilku kęsów.
Dzisiaj potrafimy docenić jej doskonały smak i delikatną fakturę, jeśli tylko jest przygotowana w odpowiedni sposób. Łatwo ją bowiem przesmażyć, a wtedy jest twarda jak podeszwa i gorzka w smaku.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Kto nie może jeść Wątróbki?
Przede wszystkim najbardziej narażoną na problemy zdrowotne po zjedzeniu wątróbki są ludzie, którzy chorują na schorzenia układu krwionośnego. Miażdżyca czy nadciśnienie tętnicze wykluczają tę przyjemność.
W wątróbce obecny jest zły cholesterol LDL, który może pogorszyć objawy. Odkłada się on w tętnicach i tworzy blokady, które zmniejszają przepustowość żył i mogą zwiększać ryzyko powikłań.
Wątróbka nie dla kobiet w ciąży
W wątróbce znaleźć można także sporą ilość witaminy A, której nadmiar, szczególnie podczas początkowego okresu ciąży, może spowodować wady rozwojowe u dziecka. Dlatego warto zrezygnować zarówno z wątróbki, jak i suplementów zawierających witaminę A.
Ostrzeżenie to dotyczy zarówno ciężarnych oraz kobiet starających się o dziecko. Witamina A może wysycić organizm i przez dłuższy czas w nim przebywać . Wtedy nawet szybkie odłożenie produktów z tą witaminą na niewiele się zda.
Reumatyzm wyklucza jedzenie wątróbki
Poza powyższymi, problemy związane z nerkami lub reumatyzmem także uniemożliwiają cieszenie się ze smaku wątróbki. Znajdujące się w tym produkcie puryny mogą zwiększać ilość kwasu moczowego we krwi.
Kwas moczowy jest jednym z powodów pojawiania się dny moczanowej czy kamieni nerkowych, więc należy zachować go na odpowiednim poziomie. Inaczej ryzykuje się problemy spowodowane kilkoma kęsami wątróbki.
Źródło: Tatiana Volgutova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnia.wp.pl